"Zdrowie kształtuje się w dzieciństwie”
"Zdrowie kształtuje się w dzieciństwie”
dr Joel Fuhrman
Najwspanialszym podarunkiem jaki mogą rodzice dać swoim dzieciom jest zdrowie. Nasuwa się pytanie: czy łatwo jest rodzicom, w dzisiejszych czasach, dać taki podarunek?
Niestety, nie.
Zdrowie dzieci jest bardzo zagrożone, każdego dnia otoczeni jesteśmy toksynami wytworzonymi przez człowieka. Już w łonie matki płód silnie reaguje na toksyczne substancje występujące w żywności spożywanej przez matkę, w kosmetykach, środkach higieny osobistej przez nią używanych i w otaczającym środowisku.
Zaburzenia w rozwoju na tym poziomie mogą stać się przyczyną nieodwracalnych zmian zachodzących w organizmie, których nie można odczytać (zdiagnozować) w czasie prenatalnych badań ultrasonograficznych.
Wśród wielu przyszłych rodziców istnieje pogląd, że dziecko w łonie matki jest bezpieczne, ponieważ za bezpieczeństwo płodu odpowiada łożysko działające jak filtr. Nie jest to prawda. W rzeczywistości łożysko działa jak gąbka i wszystko co dostaje się do organizmu matki dociera do płodu.
Badania wielu uczonych na świecie wykazały, że nieodpowiednie pożywienie, naszpikowane dodatkami do żywności (barwniki, słodziki, konserwanty, aromaty, emulgatory itp.), pestycydami, antybiotykami, organizmami modyfikowanymi genetycznie, zwiększa ryzyko urodzenia się dziecka z wadą rozwojową. Te wszystkie dodatki sprawiają, że żywność, którą spożywamy jest wysoce przetworzona.
W 2012 r. odbyła się Międzynarodowa Konferencja w Sprawie Zarządzania Chemikaliami zorganizowana przez WHO (Światową Organizację Zdrowia) oraz UNEP - Program Środowiskowy ONZ, na której omawiano wpływ substancji chemicznych znajdujących się m.in. w przetworzonym pożywieniu, w domowych środkach czyszczących, środkach higieny osobistej na gospodarkę hormonalną człowieka. Z końcowego raportu wynika, że w ciągu ostatnich lat nastąpił zauważalny wzrost zaburzeń układu hormonalnego u ludzi, czego przejawem jest:
-
niska masa urodzeniowa dzieci
-
przedwczesny poród
-
zaburzenia neurologiczne
-
zaburzenia zachowania (ADHD)
-
zwiększenie zapadalności na choroby tarczycy
-
choroby o podłożu autoimmunologicznym
-
obniżenie wieku dojrzewania dziewcząt
Z kolei według National Birth Defects Prevention Network zmiana diety przez przyszłych rodziców i ograniczenie kontaktu z substancjami toksycznymi pozwoliłoby zmniejszyć o 50% ryzyko wad rozwojowych u noworodków.
Kolejne badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii w 2004 r. przez dr Johna O. Warnera, dotyczące wpływu sztucznych barwników i konserwantów (benzoesanu sodu) na zachowanie 277 dzieci w wieku przedszkolnym, wykazały, że u 36 dzieci wystąpiła nadpobudliwość i alergia, 75 było tylko nadpobudliwych, 79 miało tylko alergię a 87 dzieci nie miało żadnych z tych dolegliwości;
Liczba zgłaszanych przez rodziców przypadków nadpobudliwości swoich dzieci spadła po usunięciu dodatków żywnościowych z diety dziecka, a po ponownym wprowadzeniu do diety żywności z tymi dodatkami, nastąpił ponowny wzrost nadpobudliwości
Również badania przeprowadzone przez niemieckiego onkologa dr Hermanna Druckry (Niemcy 2007 r.) wykazały, że:
„ U człowieka przyjmującego nawet znikome ilości chemicznych dodatków do żywności może wystąpić efekt kumulacyjny i kiedy zostanie osiągnięty pewien poziom oraz upłynie okres latencji (utajenia), końcowy efekt objawi się w postaci guza”.
Nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, niedoczynność tarczycy, rak, astma, cukrzyca, reumatyzm, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera są zaprogramowane w organizmie dziecka, kiedy jeszcze przebywa w łonie matki. Przebieg tego programowania zależy od diety matki i jej kontaktu ze skażonym pożywieniem i środowiskiem. Jest możliwe, że wielu ludzi ze skłonnością do jednej z tych chorób nigdy by na nią nie zapadło, gdyby nie miało kontaktu z wysoce przetworzoną żywnością, skażonym chemikaliami środowiskiem i wodą.
Przykłady działań niepożądanych, wywołanych przez niektóre dodatki do żywności
NIEBEZPIECZNE ZWIĄZKI CHEMICZNE WYSTĘPUJĄCE W ARTYKUŁACH SPOŻYWCZYCH
BARWNIKI
SYMBOL | NAZWA | FUNKCJA | DZIAŁANIE NIEPOŻĄDANE |
E 102 | TARTRAZYNA zakazany w niektórych krajach | barwnik żółto - pomarańczowy | astma, pokrzywka; zapalenie skóry; bóle głowy; katar sienny; trudności z koncentracją; depresja wysypka; trudności w nauce; problemy behawioralne; swędzenie warg i języka; nadpobudliwość; agresywność; bezsenność; dezorientacja; anafilaksja; niezalecana dzieciom; kancerogenna |
E 104 | ŻÓŁCIEŃ CHINOLINOWA | barwnik zielonkawo - żółty | astma, pokrzywka, wysypka; nadpobudliwość; anafilaksja; powinny jej unikać osoby uczulone na aspirynę; kancerogenna |
E 110 | ŻÓŁCIEŃ POMARAŃCZOWA | barwnik żółto - pomarańczowy | astma, pokrzywka; katar sienny; bóle brzucha; egzema; nadpobudliwość; powinny jej unikać osoby uczulone na aspirynę; kancerogenna |
E 120 | KOSZENILA (kwas karminowy, karmina) | barwnik czerwony | astma, anafilaksja (możliwe zagrożenie życia); katar sienny; pokrzywka; powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę |
E 122 | AZORUBINA | barwnik czerwony | astma, nadpobudliwość; powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę |
E 129 | CZERWIEŃ ALLURA zakazany w niektórych krajach | barwnik pomarańczowo - czerwony | astma, nadpobudliwość; reakcje alergiczne; katar sienny; powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę; szkodliwy wpływ na płodność zwierząt; kancerogenny |
E 123 | AMARANT | barwnik niebiesko - czerwony | nadpobudliwość, pokrzywka, astma, nieżyt nosa, może wpływać na płodność, wątrobę i nerki, wywoływać wady wrodzone, kancerogenny, teratogenny |
E 131 | BŁĘKIT PATENTOWY zakazany w niektórych krajach | barwnik niebiesko – fioletowy | astma, problemy żołądkowo – jelitowe; anafilaksja; pokrzywka; nadpobudliwość; reakcje alergiczne; powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę |
E 132 | INDYGOTYNA zakazany w niektórych krajach | barwnik głęboko niebieski | astma, reakcje alergiczne; nadpobudliwość; problemy z sercem; niezalecana dzieciom; kancerogenna |
E 133 | BŁĘKIT BRYLANTOWY zakazany w niektórych krajach | barwnik zielono - niebieski | astma, pokrzywka, katar sienny, reakcje alergiczne, nie zalecany dzieciom, powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę, kancerogenny |
E 150 c | KARMEL AMONIAKALNY | barwnik brązowy | nadpobudliwość; może wpływać na wątrobę, żołądek, płodność; w niektórych testach na zwierzętach wywoływał konwulsje, toksyczny dla krwi szczurów |
E 160 b | ANNATO | barwnik żółto - różowy | może powodować skłonność do irytacji i ból głowy u dzieci; pokrzywka; niedociśnienie; świąd |
SUBSTANCJE SŁODZĄCE
SYMBOL | NAZWA | FUNKCJA | DZIAŁANIE NIEPOŻĄDANE |
E 950 | ACESULFAM K | SŁODZIK | zanotowano przypadki raka płuc, raka piersi, białaczkę, choroby układu oddechowego i nowotwory u zwierząt |
E 951 | ASPARTAM | SŁODZIK | bóle głowy, depresja; niepokój; astma; zmęczenie; nadpobudliwość; symptomy jak w stwardnieniu rozsianym; ślepota; agresja; migrena; bezsenność; zawroty głowy; irytacja; epilepsja; utrata pamięci; apopleksja – ponad 92 przypadki; niezalecany dzieciom i kobietom w ciąży; teratogenny |
E 952 | CYKLAMINIAN SODU LUB WAPNIA zakazane w niektórych krajach | SŁODZIK | migreny; różne schorzenia skóry; pokrzywka; świąd; może wpływać na nerki, serce, układ krążenia, krew, układ rozrodczy, wątrobę, trzustkę; kancerogenny |
E 954 | SACHARYNA I JEJ SOLE: sodowa, potasowa, wapniowa | SŁODZIK | pokrzywka; świąd; niezalecane dzieciom; egzema; mdłości; biegunka; diureza; bóle głowy; mutagenne; kancerogenne; teratogenne |
E 955 | SUKRALOZA | SŁODZIK | skurczenie się grasicy; powiększenie nerek i wątroby w testach na zwierzętach |
E 962 | SÓL ASPARTAMU - ACESULFAMU | SŁODZIK | bóle głowy, depresja; niepokój; astma; zmęczenie; nadpobudliwość; symptomy jak w stwardnieniu rozsianym; ślepota; agresja; migrena; bezsenność; zawroty głowy; irytacja; epilepsja; utrata pamięci; apopleksja – ponad 92 przypadki; niezalecany dzieciom i kobietom w ciąży; teratogenny |
E 421 | MANNITOL | SŁODZIK, środek utrzymujący wilgotność | nadpobudliwość; mdłości; wymioty; biegunka; pokrzywka; niezalecany dzieciom i diabetykom; dysfunkcja nerek; podrażnienia żołądka; anafilaksja |
KONSERWANTY
SYMBOL | NAZWA | FUNKCJA | DZIAŁANIE NIEPOŻĄDANE |
E 210 | KWAS BENZOESOWY | KONSERWANT | astma; pokrzywka; problemy behawioralne; nadpobudliwość; może wpływać na płuca; podrażnienie oczu i skóry; powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę; toksyczny dla układu nerwowego |
E 211 | BENZOESAN SODU | KONSERWANT | astma; pokrzywka; kontaktowe zapalenie skóry; katar sienny; podrażnienia jamy ustnej i skóry; nadpobudliwość; anafilaksja; powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę |
E 212 | BENZOESAN POTASU | KONSERWANT | astma; pokrzywka; egzema; reakcje alergiczne; podrażnienie żołądka; powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę |
E 213 | BENZOESAN WAPNIA | KONSERWANT | astma; pokrzywka; anafilaksja; problemy behawioralne; egzema; powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę; niezalecany dzieciom |
E 220 | DWUTLENEK SIARKI | KONSERWANT | astma, skurcze oskrzeli; zwężenie oskrzeli; obniżone ciśnienie; anafilaksja; zapalenie oskrzeli; niszczy witaminy A i B1 w pokarmach; mutagenny dla zwierząt |
INNE
SYMBOL | NAZWA | FUNKCJA | DZIAŁANIE NIEPOŻĄDANE |
E 1520 | GLIKOL 1,2-PROPYLENOWY | rozpuszczalnik, środek utrzymujący wilgotność | kontaktowe zapalenie skóry; kwasica mleczanowa; suchość skóry; toksyczny dla układu oddechowego; immunologicznego i nerwowego; depresja centralnego układu nerwowego i uszkodzenia nerek u zwierząt |
E 621 | GLUTAMINIAN MONOSODOWY | wzmacniacz smaku i zapachu | skurcze oskrzeli, palpitacje serca, dolegliwości brzucha, poirytowanie; fibromialgia; mdłości; depresja; ból głowy; migrena; astma; nieostrość widzenia; zawroty głowy; upośledzenie wzroku; teratogenny; powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę; niezalecany dzieciom |
E 407 | KARAGEN | zagęstnik | może wpływać na przewód pokarmowy; niezalecany dzieciom; wrzodziejące zapalenie jelita grubego; kancerogenny dla zwierząt |
wg „E 213 Tabele dodatków i składników chemicznych” Bill Statham (Poradnik dla konsumenta - od 2006 r. Na świecie od 2012 r. w Polsce).
Z przedstawionych informacji wynika prosty wniosek:
tylko nieprzetworzona żywność, czyli żywność ekologiczna (organiczna) jest kluczem do zdrowia.
Prof. UM dr hab. n. med. Anna Głowacka
LITERATURA:
-
Elaine Hillingsworth „Take Control of Your Health and Escape the SicknessIndustry” 2012.
-
Dr Joel Fuhrman „Zdrowe dzieciaki”, Warszawa 2013.
-
Dr Russell L. Blaylock „Excitotoxins: Dangerous Food Additives”, 1999.
-
Dr Joel Fuhrman „Jeść by żyć zdrowo!”, Warszawa 2013.
« wróć