Tel: 602 490 100     |    Do darmowej dostawy zostało: 499,00 zł

Porady

"Zdrowie kształtuje się w dzieciństwie”

"Zdrowie kształtuje się w dzieciństwie”

dr Joel Fuhrman

 

Najwspanialszym podarunkiem jaki mogą rodzice dać swoim dzieciom jest zdrowie. Nasuwa się pytanie: czy łatwo jest rodzicom, w dzisiejszych czasach, dać taki podarunek?

Niestety, nie.

Zdrowie dzieci jest bardzo zagrożone, każdego dnia otoczeni jesteśmy toksynami wytworzonymi przez człowieka. Już w łonie matki płód silnie reaguje na toksyczne substancje występujące w żywności spożywanej przez matkę, w kosmetykach, środkach higieny osobistej przez nią używanych i w otaczającym środowisku.

Zaburzenia w rozwoju na tym poziomie mogą stać się przyczyną nieodwracalnych zmian zachodzących w organizmie, których nie można odczytać (zdiagnozować) w czasie prenatalnych badań ultrasonograficznych.

         Wśród wielu przyszłych rodziców istnieje pogląd, że dziecko w łonie matki jest bezpieczne, ponieważ za bezpieczeństwo płodu odpowiada łożysko działające jak filtr. Nie jest to prawda. W rzeczywistości łożysko działa jak gąbka i wszystko co dostaje się do organizmu matki dociera do płodu.

         Badania wielu uczonych na świecie wykazały, że nieodpowiednie pożywienie, naszpikowane dodatkami do żywności (barwniki, słodziki, konserwanty, aromaty, emulgatory itp.), pestycydami, antybiotykami, organizmami modyfikowanymi genetycznie, zwiększa ryzyko urodzenia się dziecka z wadą rozwojową. Te wszystkie dodatki sprawiają, że żywność, którą spożywamy jest wysoce przetworzona.

         W 2012 r. odbyła się Międzynarodowa Konferencja w Sprawie Zarządzania Chemikaliami zorganizowana przez WHO (Światową Organizację Zdrowia) oraz UNEP - Program Środowiskowy ONZ, na której omawiano wpływ substancji chemicznych znajdujących się m.in. w przetworzonym pożywieniu, w domowych środkach czyszczących, środkach higieny osobistej na gospodarkę hormonalną człowieka. Z końcowego raportu wynika, że w ciągu ostatnich lat nastąpił zauważalny wzrost zaburzeń układu hormonalnego u ludzi, czego przejawem jest:

  • niska masa urodzeniowa dzieci

  • przedwczesny poród

  • zaburzenia neurologiczne

  • zaburzenia zachowania (ADHD)

  • zwiększenie zapadalności na choroby tarczycy

  • choroby o podłożu autoimmunologicznym

  • obniżenie wieku dojrzewania dziewcząt

 

Z kolei według National Birth Defects Prevention Network zmiana diety przez przyszłych rodziców i ograniczenie kontaktu z substancjami toksycznymi pozwoliłoby zmniejszyć o 50% ryzyko wad rozwojowych u noworodków.

Kolejne badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii w 2004 r. przez dr Johna O. Warnera, dotyczące wpływu sztucznych barwników i konserwantów (benzoesanu sodu) na zachowanie 277 dzieci w wieku przedszkolnym, wykazały, że u 36 dzieci wystąpiła nadpobudliwość i alergia, 75 było tylko nadpobudliwych, 79 miało tylko alergię a 87 dzieci nie miało żadnych z tych dolegliwości;

Liczba zgłaszanych przez rodziców przypadków nadpobudliwości swoich dzieci spadła po usunięciu dodatków żywnościowych z diety dziecka, a po ponownym wprowadzeniu do diety żywności z tymi dodatkami, nastąpił ponowny wzrost nadpobudliwości

Również badania przeprowadzone przez niemieckiego onkologa dr Hermanna Druckry (Niemcy 2007 r.) wykazały, że:

U człowieka przyjmującego nawet znikome ilości chemicznych dodatków do żywności może wystąpić efekt kumulacyjny i kiedy zostanie osiągnięty pewien poziom oraz upłynie okres latencji (utajenia), końcowy efekt objawi się w postaci guza”.

Nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, niedoczynność tarczycy, rak, astma, cukrzyca, reumatyzm, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera są zaprogramowane w organizmie dziecka, kiedy jeszcze przebywa w łonie matki. Przebieg tego programowania zależy od diety matki i jej kontaktu ze skażonym pożywieniem i środowiskiem. Jest możliwe, że wielu ludzi ze skłonnością do jednej z tych chorób nigdy by na nią nie zapadło, gdyby nie miało kontaktu z wysoce przetworzoną żywnością, skażonym chemikaliami środowiskiem i wodą.

 

 

Przykłady działań niepożądanych, wywołanych przez niektóre dodatki do żywności

 

NIEBEZPIECZNE ZWIĄZKI CHEMICZNE WYSTĘPUJĄCE W ARTYKUŁACH SPOŻYWCZYCH

 

BARWNIKI


 SYMBOL

NAZWA

FUNKCJA

DZIAŁANIE NIEPOŻĄDANE

E 102

TARTRAZYNA

zakazany w niektórych krajach

barwnik żółto - pomarańczowy

astma, pokrzywka; zapalenie skóry; bóle głowy; katar sienny; trudności z koncentracją; depresja wysypka; trudności w nauce; problemy behawioralne; swędzenie warg i języka; nadpobudliwość; agresywność; bezsenność; dezorientacja; anafilaksja; niezalecana dzieciom; kancerogenna

E 104

ŻÓŁCIEŃ CHINOLINOWA

barwnik zielonkawo - żółty

astma, pokrzywka, wysypka; nadpobudliwość; anafilaksja; powinny jej unikać osoby uczulone na aspirynę; kancerogenna

E 110

ŻÓŁCIEŃ POMARAŃCZOWA

barwnik żółto - pomarańczowy

astma, pokrzywka; katar sienny; bóle brzucha; egzema; nadpobudliwość; powinny jej unikać osoby uczulone na aspirynę; kancerogenna

E 120

KOSZENILA (kwas karminowy, karmina)

barwnik czerwony

astma, anafilaksja (możliwe zagrożenie życia); katar sienny; pokrzywka; powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę

E 122

AZORUBINA

barwnik czerwony

astma, nadpobudliwość; powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę

E 129

CZERWIEŃ ALLURA

zakazany w niektórych krajach

barwnik pomarańczowo - czerwony

astma, nadpobudliwość; reakcje alergiczne; katar sienny; powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę; szkodliwy wpływ na płodność zwierząt; kancerogenny

E 123

AMARANT

barwnik niebiesko - czerwony

nadpobudliwość, pokrzywka, astma, nieżyt nosa, może wpływać na płodność, wątrobę i nerki, wywoływać wady wrodzone, kancerogenny, teratogenny

E 131

BŁĘKIT PATENTOWY

zakazany w niektórych krajach

barwnik niebiesko – fioletowy

astma, problemy żołądkowo – jelitowe; anafilaksja; pokrzywka; nadpobudliwość; reakcje alergiczne; powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę

E 132

INDYGOTYNA

zakazany w niektórych krajach

barwnik głęboko niebieski

astma, reakcje alergiczne; nadpobudliwość; problemy z sercem; niezalecana dzieciom; kancerogenna

E 133

BŁĘKIT BRYLANTOWY

zakazany w niektórych krajach

barwnik zielono - niebieski

astma, pokrzywka, katar sienny, reakcje alergiczne, nie zalecany dzieciom, powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę, kancerogenny

E 150 c

KARMEL AMONIAKALNY

barwnik brązowy

nadpobudliwość; może wpływać na wątrobę, żołądek, płodność; w niektórych testach na zwierzętach wywoływał konwulsje, toksyczny dla krwi szczurów

E 160 b

ANNATO

barwnik żółto - różowy

może powodować skłonność do irytacji i ból głowy u dzieci; pokrzywka; niedociśnienie; świąd

 

 

SUBSTANCJE SŁODZĄCE

 


SYMBOL

NAZWA

FUNKCJA

DZIAŁANIE NIEPOŻĄDANE

E 950

ACESULFAM K

SŁODZIK

zanotowano przypadki raka płuc, raka piersi, białaczkę, choroby układu oddechowego i nowotwory u zwierząt

E 951

ASPARTAM

SŁODZIK

bóle głowy, depresja; niepokój; astma; zmęczenie; nadpobudliwość; symptomy jak w stwardnieniu rozsianym; ślepota; agresja; migrena; bezsenność; zawroty głowy; irytacja; epilepsja; utrata pamięci; apopleksja – ponad 92 przypadki; niezalecany dzieciom i kobietom w ciąży; teratogenny

E 952

CYKLAMINIAN SODU LUB WAPNIA

zakazane w niektórych krajach

SŁODZIK

migreny; różne schorzenia skóry; pokrzywka; świąd; może wpływać na nerki, serce, układ krążenia, krew, układ rozrodczy, wątrobę, trzustkę; kancerogenny

E 954

SACHARYNA I JEJ SOLE: sodowa, potasowa, wapniowa

SŁODZIK

pokrzywka; świąd; niezalecane dzieciom; egzema; mdłości; biegunka; diureza; bóle głowy; mutagenne; kancerogenne; teratogenne

E 955

SUKRALOZA

SŁODZIK

skurczenie się grasicy; powiększenie nerek i wątroby w testach na zwierzętach

E 962

SÓL ASPARTAMU - ACESULFAMU

SŁODZIK

bóle głowy, depresja; niepokój; astma; zmęczenie; nadpobudliwość; symptomy jak w stwardnieniu rozsianym; ślepota; agresja; migrena; bezsenność; zawroty głowy; irytacja; epilepsja; utrata pamięci; apopleksja – ponad 92 przypadki; niezalecany dzieciom i kobietom w ciąży; teratogenny

E 421

MANNITOL

SŁODZIK, środek utrzymujący wilgotność

nadpobudliwość; mdłości; wymioty; biegunka; pokrzywka; niezalecany dzieciom i diabetykom; dysfunkcja nerek; podrażnienia żołądka; anafilaksja

 

 

KONSERWANTY

 

SYMBOL

NAZWA

FUNKCJA

DZIAŁANIE NIEPOŻĄDANE

E 210

KWAS BENZOESOWY

KONSERWANT

astma; pokrzywka; problemy behawioralne; nadpobudliwość; może wpływać na płuca; podrażnienie oczu i skóry; powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę; toksyczny dla układu nerwowego

E 211

BENZOESAN SODU

KONSERWANT

astma; pokrzywka; kontaktowe zapalenie skóry; katar sienny; podrażnienia jamy ustnej i skóry; nadpobudliwość; anafilaksja; powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę

E 212

BENZOESAN POTASU

KONSERWANT

astma; pokrzywka; egzema; reakcje alergiczne; podrażnienie żołądka; powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę

E 213

BENZOESAN WAPNIA

KONSERWANT

astma; pokrzywka; anafilaksja; problemy behawioralne; egzema; powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę; niezalecany dzieciom

E 220

DWUTLENEK SIARKI

KONSERWANT

astma, skurcze oskrzeli; zwężenie oskrzeli; obniżone ciśnienie; anafilaksja; zapalenie oskrzeli; niszczy witaminy A i B1 w pokarmach; mutagenny dla zwierząt

 

 

INNE

 

SYMBOL

NAZWA

FUNKCJA

DZIAŁANIE NIEPOŻĄDANE

E 1520

GLIKOL 1,2-PROPYLENOWY

rozpuszczalnik, środek utrzymujący wilgotność

kontaktowe zapalenie skóry; kwasica mleczanowa; suchość skóry; toksyczny dla układu oddechowego; immunologicznego i nerwowego; depresja centralnego układu nerwowego i uszkodzenia nerek u zwierząt

E 621

GLUTAMINIAN MONOSODOWY

wzmacniacz smaku i zapachu

skurcze oskrzeli, palpitacje serca, dolegliwości brzucha, poirytowanie; fibromialgia; mdłości; depresja; ból głowy; migrena; astma; nieostrość widzenia; zawroty głowy; upośledzenie wzroku; teratogenny; powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę; niezalecany dzieciom

E 407

KARAGEN

zagęstnik

może wpływać na przewód pokarmowy; niezalecany dzieciom; wrzodziejące zapalenie jelita grubego; kancerogenny dla zwierząt

 

 

wg „E 213 Tabele dodatków i składników chemicznych” Bill Statham (Poradnik dla konsumenta - od 2006 r. Na świecie od 2012 r. w Polsce).

 

Z przedstawionych informacji wynika prosty wniosek:

tylko nieprzetworzona żywność, czyli żywność ekologiczna (organiczna) jest kluczem do zdrowia.

 

Prof. UM dr hab. n. med. Anna Głowacka

 

LITERATURA:

  1. Elaine Hillingsworth „Take Control of Your Health and Escape the SicknessIndustry” 2012.

  2. Dr Joel Fuhrman „Zdrowe dzieciaki”, Warszawa 2013.

  3. Dr Russell L. Blaylock „Excitotoxins: Dangerous Food Additives”, 1999.

  4. Dr Joel Fuhrman „Jeść by żyć zdrowo!”, Warszawa 2013.

 


« wróć