Tel: 602 490 100     |    Do darmowej dostawy zostało: 499,00 zł

Ile witaminy C w aceroli…?

Acerola – naturalna witamina C
 

Witamina C czyli kwas askorbinowy warunkuje szereg procesów w naszym ciele, w tym również te odpowiadające za odporność. Niestety witamina C nie jest produkowana przez nasz organizm, dlatego powinna być dostarczana do niego poprzez pożywienie lub w formie suplementów. Zapytani, jakie pokarmy mają najwięcej witaminy C, pomyślimy od razu: pomidory, cytrusy, jabłka, czy papryka. To wszystko oczywiście prawda, jednak zdecydowanie najbogatsza w witaminę C jest acerola.
 

Acerola – a cóż to jest?
 

Acerola, inaczej malpigia granatolistna (lub po prostu wiśnia z Barbados) jest rośliną przypominającą niewielkie pomidory. W środowisku naturalnym rośnie na obszarze południowej części Ameryki Północnej (np. Meksyk), w Ameryce Środkowej oraz w północnej części Ameryki Południowej (np. Brazylia). Jest ona także hodowana w innych, egzotycznych krajach, takich jak np. Madagaskar czy Wyspy Kanaryjskie.
 

Co ciekawe, jest to roślina, którą z powodzeniem można hodować nawet w warunkach domowych. Nie ma ona szczególnie dużych wymagań wobec gleby, a jedynie powinno się unikać wystawiania jej na mrozy. Jedyną wadą hodowli aceroli jest okres, w jakim zacznie wypuszczać pierwsze owoce, gdyż trwa to na ogół ok. 3-4 lat. W tym czasie będziemy musieli zadowolić się wyłącznie jej właściwościami dekoracyjnymi.
 

To ile witaminy C w aceroli…?
 

W zależności od dojrzałości owocu, 100 g aceroli zawiera średnio aż 1600 mg witaminy C (choć może dochodzić aż do 2500 mg). Żaden inny produkt nie jest w stanie zbliżyć się swoją zawartością kwasu askorbinowego do stężenia występującego w owocach aceroli. Owoce róży, które są także bogate w witaminę C, mają jej średnio aż 4 razy mniej od wiśni z Barbadosu.
 

Co istotne porównując do innych, popularnych warzyw i owoców będących źródłem witaminy C – takich jak truskawki, pomarańcze, cytryny, truskawki, jarmuż, czy brukselka - malpigia granatolistna posiada jej nawet kilkadziesiąt razy więcej. Dzięki temu w okresie, w którym zapotrzebowanie na witaminę C jest mniejsze (wiosna, lato), wystarczy spożycie chociażby jednego owocu aceroli, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na kwas askorbinowy.
 

Acerola – czy zjemy ją w Polsce?
 

Niestety w tym miejscu mamy dwie wiadomości: dobrą i złą. Zła jest taka, że acerola niestety nie nadaje się do długiego transportu i po ok. 5 dniach od zerwania ulega fermentacji. Dlatego, jeżeli chcemy codziennie delektować się jej smakiem i właściwościami, musimy przeprowadzić się do Brazylii czy na Madagaskar. Na szczęście nie wszystko stracone.
 

Acerola jest bowiem dostępna w formie suplementów diety pod postacią kapsułek, tabletek, ale też w formie sproszkowanej. W sprzedaży dostępny jest również sok z aceroli, który oczywiście najbardziej przybliży nam smak tego wyśmienitego owocu.
 

Za co odpowiada witamina C?
 

Dlaczego należy dbać o utrzymanie odpowiedniego poziomu witaminy C? Powszechnie wiadomo, że kwas askorbinowy w dużej mierze odpowiada za odporność naszego ciała. To właśnie dzięki niemu nasz organizm jest bardziej odporny na infekcje, skraca się także czas potrzebny na zwalczenie choroby. Jest to jednak tylko jedna z kilku funkcji jaką pełni witamina C.
 

Bierze ona także udział w syntezie kolagenu i wzmacnia tkankę łączną, dba o nasze uzębienie (zabija bakterie odpowiedzialne za próchnicę) oraz jest przeciwutleniaczem. Kwas askorbinowy pozytywnie wpływa na proces gojenia się ran, ale też pomaga w utrzymaniu odpowiedniego stanu psychicznego. Jego wpływ na ciało człowieka okazuje się zatem bardzo zróżnicowany.
 

Czy nadmiar witaminy C szkodzi?
 

Badania wskazują, że nadmiar witaminy C nie jest szczególnie szkodliwy dla ludzkiego zdrowia. Jej zbyt wysokie stężenie może wywoływać reakcje żołądkowe, takie jak biegunki, wymioty czy boleści brzucha. Niekiedy również mogą pojawić się wysypki na skórze. Ewentualnie, po nagłym zmniejszeniu dawki przyjmowanego kwasu askorbinowego, może nastąpić silne obniżenie odporności.
 

Nadmiar witaminy C wydalany jest z moczem i nie stanowi realnego zagrożenia dla zdrowia. Jednak zdarza się, że nadmiar kwasu askorbinowego może przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych. Z tego też powodu zaleca się ostrożność w jego przyjmowaniu wśród osób, które mają tendencję do zapadania na tego typu dolegliwość. Stosując preparaty na bazie aceroli, warto zachować rozwagę i umiar.