Tel: 602 490 100     |    Do darmowej dostawy zostało: 499,00 zł

Ciekawostki

Zdrowie na talerzu, czyli co, jak i ile jeść, żeby być zdrowym?

Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników środowiskowych, wpływających na rozwój człowieka i utrzymanie przez niego dobrego stanu zdrowia. Polega ono na całkowitym pokryciu zapotrzebowania organizmu na energię i wszystkie niezbędne składniki pokarmowe.
 
Dowiedz się więcej pobierając naszą prezentację:
 
   


Czytaj więcej

GRANAT – NIEZWYKŁY OWOC

Granatowiec właściwy jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. W Starożytnym Egipcie oraz Grecji był on uznawany za świętą roślinę – symbol miłości, małżeństwa i płodności. Wartość leczniczą granatu podkreślał już Hipokrates – ojciec medycyny, wykorzystując ziarna owocu do leczenia bezpłodności oraz podtrzymywania ogólnej kondycji, a królowa Kleopatra upatrywała w nich sekret swej urody. Dziś wiemy, iż sok z granatu pomaga w zwalczaniu chorób serca i układu krążenia, łagodzi ...


Czytaj więcej

GLUTEN- NIE TAKI STRASZNY

Gluten jest to białko pochodzenia roślinnego. Pod nazwą „gluten” ukrywa się gliadyna i gluteina, występujące w pszenicy, hordeina obecna w jęczmieniu, awenina w owsie oraz sekalina w życie. Białka te są obecne nie tylko w ziarnach tych zbóż, ale również w produktach z nich otrzymywanych – pieczywie, mące, kaszy, makaronie, płatkach itp. Do niedawna panował pogląd, że gluten szkodzi przede wszystkim osobom chorym na celiakię i alergię. Celiakia to immunologiczna choroba o podłożu ...


Czytaj więcej

DLACZEGO TAK WAŻNA JEST RÓWNOWAGA KWASOWO-ZASADOWA NASZEGO ORGANIZMU

Każdy żywy organizm, aby prawidłowo funkcjonować dąży do utrzymania w swoim wnętrzu stałych warunków, poprzez odpowiednią koordynację i regulację procesów życiowych. Wszystkie istoty żywe dążą do zachowania równowagi między zachodzącymi procesami przebiegającymi wewnątrz organizmu. Równowaga między tymi procesami nosi nazwę homeostazy. Organizm za wszelką cenę stara się utrzymać odpowiednią temperaturę ciała, ciśnienia krwi, odpowiedni wskaźnik pH płynów ustrojowych (czyli wskaźnik kwasowości i zasadowości). Szczególną uwagę ...


Czytaj więcej

Ekologiczne warzywa i owoce - naturalne wzmocnienie odporności.

        Zdrowa i ekologiczna dieta zawsze dąży ku prostocie i naturalności. Bywa dostosowana do określonych pór roku, uwzględniając sezonowość dojrzewania różnych roślin. Czy truskawki w styczniu mogą być naturalne i zdrowe? Przyzwyczajeni jesteśmy by dać się zwodzić efektownie wyglądającym, dorodnym, błyszczącym owocom i warzywom, bez najmniejszej wady. Tymczasem właśnie te mniej wyrośnięte, z naturalnymi plamkami i mniej lśniące, najczęściej okazują ...


Czytaj więcej

Technologie stosowane w przetwórstwie surowców z rolnictwa ekologicznego

Technologie przetwarzania dobiera się tak, by utrzymać tzw. „pierwotność produktu”, tj. zachować w niezmienionym składzie zawartość witamin, węglowodanów, białek i składników mineralnych Stosowane są następujące metody przetwarzania i utrwalania: suszenie - kwaszenie, - marynowanie, - pasteryzacja.   Asortyment ekologicznych produktów przetworzonych, dostępnych na rynku krajowym jest bardzo szeroki – duże hurtownie oferują ponad 1500 produktów (w tym sporo z importu). Są to:   przetwory warzywne owoce ...


Czytaj więcej

Zasady przetwórstwa ekologicznego

W produkcji ekologicznej obowiązuje zasada przetwarzania surowców tylko w niezbędnym stopniu, aby nie obniżać ich wartości biologicznych. Przetwórstwo produktów rolnictwa ekologicznego ma na celu zachowanie wysokiej jakości biologicznej surowców. Dopuszczalne są tradycyjne metody mechaniczne, fizyczne, fermentacyjne oraz ograniczona liczba dozwolonych do stosowania substancji dodatkowych. Przetwórstwo w rolnictwie ekologicznym regulują akty prawne: Rozporządzenie rady WE nr 834/2007 Rozporządzenie komisji WE nr 889/2008 Ustawa z dnia ...


Czytaj więcej