Tel: 602 490 100     |    Do darmowej dostawy zostało: 499,00 zł

Domowy syrop naturalnym lekiem na jesienne infekcje

 

Syrop roślinny. W świecie roślin możemy znaleźć prawdziwe bogactwo witamin i składników odżywczych. Od wieków były wykorzystywane na różnego rodzaju dolegliwości. Możemy z nich przygotować syropy na katar i kaszel, które są najczęstszymi objawami infekcji. Ich apteczne odpowiedniki zawierają często dodatkowe barwniki i aromaty, które na pewno na zdrowie nam nie wyjdą. Dlatego warto samodzielnie przygotować lecznicze syropy, lub kupić ekologiczne lub naturalne wersje, pozbawione dodatkowych substancji. Niektóre z poniżej wymienionych syropów możemy zrobić od ręki, inne wymagają wcześniejszego przygotowania, gdy kwitną rośliny, które są ich składnikami. Być może staną się inspiracją na przyszły sezon. O syropach dla dzieci pisaliśmy już na naszym blogu.

Syrop z miodu, imbiru i cytryny

Ten rodzaj syropu zna chyba każdy. Korzeń imbiru wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne ze względu na obecny w nim gingerol. Dodatkowo korzeń imbiru zawiera potas regulujący pracę serca, a mangan pozytywnie wpływa na układ krążenia. Ponadto korzeń imbiru posiada wiele cennych witamin i minerałów: A, C, E i z grupy B, a także fosfor, sód, krzem, magnez, żelazo, cynk, wapń i beta-karoten. Syrop z imbiru i cytryny jest polecany zwłaszcza przy przeziębieniach oraz infekcjach dróg oddechowych. Łagodzi kaszel i ból gardła, a ponadto ma także działanie rozgrzewające i napotne.

Syrop z miodu, imbiru i cytryny

Przygotowanie:

Najpierw należy sparzyć lub dokładnie wyszorować cytrynę i pokroić ją w plasterki. Miód przelewamy  do słoika, tak aby wypełniał go do ¾ objętości. Korzeń imbiru obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Składniki łączymy i dokładnie mieszamy. Słoik odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Spożywamy 1 łyżkę syropu dziennie.

Gotowe i naturalne syropy z imbirem znajdziecie Państwo w naszych Delikatesach.

Syrop z cebuli

Cebula znana jest z bakteriobójczych substancji oraz takich minerałów jak siarka, magnez, krzem, cynk, które wzmacniają odporność organizmu. Syrop z cebuli może pomóc, gdy pojawia się katar i kaszel. Pomaga także odkrztuszanie wydzieliny i oczyszczanie dróg oddechowych.

Przygotowanie:

Aby przygotować syrop potrzebne nam będą 2-3 cebule pokrojone w kostkę. Należy je zasypać dużą ilością cukru (może być trzcinowy) lub zalać miodem. Miseczkę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzin. Następnie cebulę odcedzamy, a powstały syrop przelewamy do butelki. Można go pić 2-3 razy dziennie po łyżeczce.

Syrop z cebuli możecie Państwo kupić tutaj.

Syrop z buraka

Burak jest naturalnym źródłem antocyjanów, wspomagających naszą odporność, spowalniających procesy starzenia oraz działających przeciwzapalnie. Jest również źródłem betainy, która chroni nasze komórki i białka. Jest również pomocny przy stanach zapalnych, osłania narządy wewnętrzne i reguluje pracę układu odpornościowego. Ponadto jest bogaty w witaminę C, kwas foliowy, żelazo, potas, magnez, wapń, miedź i chlor. Syrop z buraka ma następujące działanie: poprawia funkcjonowanie górnych i dolnych dróg oddechowych, pomaga w odkrztuszaniu, zmniejsza ból gardła i chrypę, ułatwia oddychanie. Jest skutecznym remedium na suchy, dokuczliwy kaszel.

Przygotowanie:

Najpierw ścieramy na tarce średniej wielkości buraka, wrzucamy do garnka i dodajemy 2 łyżeczki miodu. Podgrzewamy tak, aby syrop się nie zagotował przez ok. 20 minut. Przecedzamy i zlewamy do słoiczka. Przy uciążliwym kaszlu należy przyjmować go co godzinę po 1 łyżce. Nie podajemy go dzieciom poniżej pierwszego roku życia.

W naszym sklepie znajdziecie Państwo syrop z buraka.

Syrop goździkowy

Goździki w syropie uśmierzą uciążliwe drapanie w gardle i pomogą wykrztusić zalegającą wydzielinę, a także zmniejszą chrypkę. Jest dobry na kaszel mokry. Ponadto zarówno miód, jak i olejek eteryczny z goździków działa bardzo silnie przeciwbakteryjnie.

Przygotowanie:

Najpierw 6 goździków zalewamy 130 ml miodu. Następnie zgniatamy je i pozostawiamy na noc. Rano wyrzucamy goździki z miodu i każdego dnia spożywamy 1 łyżeczkę takiego syropu.

Syrop z tymianku

Tymianek ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze,  ponadto dezynfekuje i leczy stany zapalne. Roślina zawiera  liczne olejki eteryczne: tymol, terpineol, borneol, cyneol oraz octan bornylu. To właśnie one wykazują działanie lecznicze, dlatego syrop przygotowuje się głównie z listków rośliny. Syrop mogą pić dorośli i dzieci. Ten naturalny lek wpływa pozytywnie na drogi oddechowe oraz układ pokarmowy. Łagodzi objawy infekcji gardła, ale także leczy zapalenia dziąseł. Przy kaszlu działa wykrztuśnie i rozkurczowo.

Przygotowanie:

Najpierw wypełniamy litrowy słoik liśćmi tymianku do 1/3 wysokości. Następnie gotujemy litr wody i mieszamy z 0,5 kg cukru (można wykorzystać do tego celu miód). Następnie tymianek zalewamy wodą z cukrem i mieszamy. Zamykamy słoik i odstawiamy na 2 dni w suche i chłodne miejsce. Potem odcedzamy i przelewamy do buteleczek. Syrop można spożywać po 1 łyżce 2-3 razy dziennie.

Specjalnie dla dzieci wyprodukowano syrop z tymianku. Możecie Państwo kupić go tutaj.

Syrop z pędów sosny

Syrop z pędów sosny zawiera witaminę C, która zwalcza wolne rodniki i poprawia odporność, sole mineralne, węglowodany, flawonoidy, które działają przeciwzapalnie, moczopędnie, rozkurczowo i przeciwutleniająco. Możemy go stosować gdy pojawiają się pierwsze oznaki przeziębienia, kaszel lub chrypa, zapalenie gardła i oskrzeli, ból gardła, grypa, katar, ogólne osłabienie organizmu, dreszcze.

Przygotowanie:

Potrzebujemy około 1 kg pędów sosny i 1 kg cukru (może być brązowy). Układamy w słoiku warstwę pędów, a następnie warstwę cukru - i tak na zmianę. Słoik zakryj gazą i odstaw na 6 tygodni. Po tym czasie odcedzamy syrop i zlewamy go do butelek. Syrop należy zażywać 2 razy dziennie po 1 łyżce. Nie tylko ułatwia oddychanie, lecz także rozgrzewa całe ciało.

Gotowy syrop z pędów sosny możecie Państwo kupić w Aleeko.

Syrop z mniszka

Syrop z mniszka ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Bardzo często stosowany jest w przypadku bólu gardła, a także kaszlu. W dodatku doskonale sprawdzi się również jako lek na dolegliwości żołądkowe i na infekcje skórne. Syrop z mniszka lekarskiego zawiera wiele cennych witamin oraz minerałów. W jego składzie znajdziemy nie tylko witaminę C, ale także A, B, D.

Przygotowanie:

Będziemy potrzebować ok. 1 litra kwiatów mniszka, 1 łyżkę spirytusu i 1 kg cukru (może być brązowy). Świeże kwiaty umieszczamy w słoiku, zasypujemy warstwowo cukrem i ugniatamy. Na wierzch wlewamy jeszcze łyżkę spirytusu i dosypujemy łyżkę cukru. Syrop należy pić po 1 łyżeczce kilka razy dziennie. Ze względu na zawartość spirytusu, nie należy podawać dzieciom.

Syrop z mniszka możecie Państwo kupić tutaj.

Syrop czosnkowy

Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, który zawiera związki flawonoidowe, witaminy: A, B1, B2, PP i C, wpływające korzystnie na odporność organizmu. W czosnku znajdziemy ponadto sole mineralne – magnez, wapń, potas oraz pierwiastki takie jak chrom, nikiel i kobalt. Czosnek obniża ciśnienie krwi, obniża gorączkę, a dzięki zawartym w nim olejkom eterycznym ułatwia oddychanie, udrożniając drogi oddechowe i ułatwiając odkrztuszanie zalegającej wydzieliny.

Przygotowanie:

Do przygotowania syropu potrzebne będą 2 główki czosnku, miód, szklanka przegotowanej i wystudzonej wody i 2 cytryny. Najpierw czosnek przeciskamy przez praskę, zalewamy 1 szklanką przegotowanej i letniej wody, dodajemy 3 łyżki miodu i świeżo wyciśnięty sok z cytryn. Mieszamy i odstawiamy na dobę. Następnie przecedzamy i zlewamy do buteleczki. Spożywamy 1 łyżeczkę rano i wieczorem.

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatu czarnego bzu stosuje się przy przeziębieniach i grypie. Kwiaty mają silne działanie moczopędne, detoksykujące oraz ułatwiające odkrztuszanie. Ponadto działają także rozkurczowo, pobudzają krążenie i obniżają poziom cukru we krwi.

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Przygotowanie:

Potrzebne nam będzie ok. 30 baldachów kwiatów czarnego bzu, sok z 4 dużych cytryn, 2 litry wody i 1 kg cukru. Odcinamy łodyżki, zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na ok. dobę do lodówki. Nastepnie przecedzamy, dodajemy cukier, sok z cytryn, mieszamy i podgrzewamy. Nie gotujemy syropu, jedynie doprowadzamy go do wrzenia. Gorący syrop przelewamy do słoiczków, zakręcamy je i postawiamy do góry dnem. Następnie odwracamy, kiedy wystygną. Syrop można przechowywać w chłodnym miejscu ok. 6 miesięcy. Możemy go przyjmować 2-3 razy dziennie po łyżeczce.

Syrop z czarnego bzu dostaniecie Państwo tutaj.

Syrop z pigwy

Wpływa na poprawę układu immunologicznego. Działa przeciwko przeziębieniom i wspomaga zwalczanie grypy. Dodatkowo pigwa działa na niestrawność. Pomaga przy zgadze i nieżycie jelit. Ponadto wspomaga leczenie uporczywego, suchego kaszlu, który czasami zostaje po przeziębieniu i chorobach górnych dróg oddechowych.

Przygotowanie:

Potrzebne nam będzie ok. 1 kg owoców pigwy lub pigwowca oraz 700 g cukru. Owoce myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na małe kawałeczki. Następnie przekładamy owoce do miski i zasypujemy cukrem. Dokładnie mieszamy i przykrywamy ściereczką i zostawiamy w zacienionym miejscu. Mieszamy raz na kilka dni. Syrop będzie gotowy gdy owoce puszczą sok i cukier się rozpuści. Możemy przelać do małych słoiczków i zostawić owoce w środku. Możemy pić 2-3 razy dziennie po łyżeczce.

Syrop z pigwowca możecie Państwo zakupić w naszym sklepie.

Syrop miodowo-rzepowy

Czarna rzepa działa przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo, ale także poprawia pracę wątroby. Witaminy i minerały w niej zawarte są łatwo przyswajalne przez organizm.

Przygotowanie:

Obraną ze skórki czarną rzepę ścieramy na drobnej tarce i wyciskamy z niej około filiżanki soku. Płyn mieszamy z miodem lipowym w stosunku 1:1. Stosujemy 3 razy dziennie po 1 łyżeczce.

Syrop z kwiatów dziewanny

Jest to łagodny syrop o działaniu przeciwzapalnym i przeciwwirusowym. Może być podawany nawet dzieciom.

Przygotowanie:

Do przygotowania syropu potrzebujemy szklankę świeżych kwiatów, 1 szklankę cukru, 2 szklanki wody i sok z cytryny. Kwiaty rozdrabniamy, zalewamy wodą i sokiem z cytryny, odstawiamy na kilka godzin, a potem gotujemy na wolnym ogniu. Płyn przecedzamy i jeszcze raz gotujemy, tym razem z cukrem, aż stanie się gęsty. Stosujemy 2-3 razy dziennie po łyżeczce.


(opinie: 0)
Cena 23,69 zł
Ekamedica Syrop imbir cytryna miód 300ml PROMOCJA cena 13,13zł
-18%
(opinie: 0)
Cena

15,99 zł

13,13 zł

Ostatnia sztuka

Syrop z kwiatów lipy

Syrop z lipy można stosować w okresach zwiększonej zapadalności na przeziębienia i grypę, a także pomocniczo w zwalczaniu przeziębień, kaszlu i infekcji oddechowych.

Przygotowanie:

Do przygotowania syropu potrzebne na, będzie 100-150 g świeżych kwiatów lipy (mogą być bez przylistków, jak również w połowie ilości z przylistkami). Na 1 litr syropu rozpuszczamy 1 kg cukru w 1 litrze wrzątku. Dodatkowo potrzebujemy cytrynę. Kwiaty lipy płuczemy na durszlaku i lekko osuszamy na czystej ściereczce. Następnie przekładamy je do wysokiego słoja (około 2-litrowego) i zalewamy gorącym syropem z cukru i wody. Wyciskamy do słoja sok z całej cytryny. Słój przykrywamy  ściereczką i zostawiamy na 2 dni, od czasu do czasu mieszając miksturę. Następnie przecedzamy  syrop z lipy przez sito i przelewamy do butelek lub małych słoiczków. Potem zakręcamy i pasteryzujemy około 15-20 minut. Pasteryzowany syrop z kwiatów lipy przechowujemy w piwnicy. Pijemy 2-3 razy dziennie po 1 łyżeczce.

Syrop z kwiatem lipy znajdziecie Państwo tutaj.

Syrop z malin

Maliny są od stuleci wykorzystywane jako lek na przeziębienie i grypę. Są źródłem kwasu salicylowego, który ma właściwości napotne, a malinowe olejki eteryczne działają rozgrzewająco i antyseptycznie, a to pomaga pokonać gorączkę i przeziębienie. W malinach znajdziemy bogactwo witamin, które wzmacniają układ odpornościowy. Potas, magnez i wapń korzystnie wpływają na serce i obniżają ciśnienie, co zapobiega miażdżycy. Maliny to również źródło polifenoli. Syrop z malin zaleca się także w leczeniu anemii ze względu na wysoką zawartość żelaza i miedzi.

Syropy z malin i czarnego bzu

Przygotowanie:

Do przygotowania syropu potrzebujemy 250 g malin i 200 g cukru. Maliny płuczemy i wrzucamy do wygotowanego słoika. Zasypujemy je cukrem. Zakręcony słoik umieść w garnku z wodą (do połowy wysokości), uszczelniamy go bawełnianą szmatką, aby nie poruszał się podczas gotowania i gotujemy przez 5 minut. Syrop z malin będzie gotowy po przestygnięciu. Pijemy 2-3 razy dziennie po łyżeczce lub dodajemy do ciepłej herbaty.

Szeroki wybór syropów malinowych znajdziecie Państwo tutaj.