Tel: 602 490 100     |    Do darmowej dostawy zostało: 499,00 zł

Przepisy na zdrowe i lekkostrawne Święta Wielkanocne

Świąteczne przepisy. Kuchnia wielkanocna nie należy do lekkostrawnej. Dawniej, szykując ciężkie i tłuste potrawy ludzie sobie wynagradzali długi okres postu. Obecnie mamy dostęp do wielu dietetycznych składników, które powodują, że dania są lżejsze i zdrowsze. Wiele osób jest także na diecie wegańskiej, albo wegetariańskiej. Niektórzy z nas nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez jajek, majonezu, słodkości…Możemy jednak odchudzić i zmodyfikować przepisy, tak abyśmy nie czuli się ociężali i przejedzeni. Te Święta będą inne niż wszystkie. Życzmy sobie w tym okresie przede wszystkim zdrowia. Mamy teraz więcej czasu, który możemy spożytkować na przygotowanie czegoś pysznego z przepisów, które są bardziej czasochłonne. Może do tej pory nigdy nie mieliśmy na to czasu. Wśród poniższych inspiracji znajdzie się coś dla ceniących naturalne przepisy, wegan i wegetarian. Zachęcamy także do przejrzenia listy przepisów, które umieściliśmy rok temu na naszym blogu. Być może przepisy zainspirują nas do przygotowania lżejszych świątecznych dań.

Żurek - przepisy

Żurek na naturalnym zakwasie z oscypkowymi grzankami

Przygotowanie zakwasu:

Będzie nam potrzebne gliniane naczynie o pojemności 1-1,5 l. Wsypujemy do niego 6 czubatych łyżek mąki żytniej razowej i jedną łyżkę mąki pszennej razowej. Następnie zalewamy letnią, przegotowaną wcześniej wodą. Potem dodajemy pokrojony ząbek czosnku, dodatkowo kawałek suchej skórki razowego chleba i szczyptę soli. Następnie stawiamy w ciepłym miejscu na 3-4 dni i codzienne mieszamy.

Możemy też wykorzystać gotowy żurek, jednak warto zrobić go samodzielnie.

Żurek wielkanocny

Żurek:

Przygotowujemy wywar z następujących składników:

- 1 litr wody

- pietruszka korzeniowa

- seler

- cebula

- kilka namoczonych suszonych grzybów.

Najpierw wywar gotujemy 15-20 minut, po czym wyjmujemy warzywa. Następnie po tym czasie dodajemy zakwas. Od momentu zagotowania, trzymamy jeszcze na małym ogniu przez 5-8 minut, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym, majerankiem, a ponadto chrzanem ze słoiczka.

Ponadto do żurku możemy dodać zamiast tradycyjnej białej kiełbasy, kiełbaski sojowe.

Grzanki z oscypkiem:

Najpierw kroimy chleb żytni na średniej grubości kromki, a potem na nie kładziemy dość cienkie plastry oscypka i następnie zapiekamy w piekarniku. Podajemy gorące, wraz z żurem.

Biała kiełbasa - przepisy

Składniki na 12 porcji:

- 2 kg mielonego mięsa z udźca indyka

- 3 ząbki czosnku

- 2 łyżeczki gorczycy

- po 1 łyżeczce kopru włoskiego i majeranku

- pół łyżeczki cukru trzcinowego

- pół szklanki przegotowanej wody

- sól i pieprz do smaku

- jelita lub osłonki do napełniania kiełbasy

Przygotowanie:

Najpierw mięso przełożyć do dużej misy, dodać przyprawy i wyrabiać. Następnie dodać wodę i dalej wyrabiać. Dalej gdy mięso będzie kleiste, zostawiamy w chłodnym miejscu pod przykryciem na ok. 2 godziny. Następnie napełniamy masą jelita, wykorzystując maszynkę do mielenia lub nadziewarkę do kiełbas. Na koniec tak przygotowaną kiełbasę można zamrozić, obgotować lub upiec. Ponadto surową kiełbasę można dodać do gotującego się żuru.

Majonez - przepisy

Domowy majonez

Składniki:

- 1 duże żółtko z jaja ekologicznego

- półtorej łyżeczki świeżego soku z cytryny

- 1 łyżeczka białego octu winnego

- 1/4 łyżeczki musztardy Dijon

- 1/2 łyżeczki soli

- 3/4 szklanki dobrej jakości oleju słonecznikowego, najlepiej nierafinowanego

Przygotowanie:

Po pierwsze do miski wbij żółtko, potem dodaj sok z cytryny, następnie ocet, musztardę i dopraw solą. Następnie mieszaj przez około pół minuty, aż do powstania jednolitej masy. Dalej, powoli, małymi porcjami dodawaj olej słonecznikowy cały czas mieszając z pomocą blendera. Ostatecznie majonez powinien być bardzo gęsty i jednolity. Na końcu, po przygotowaniu przechowuj go w lodówce w słoiczku z pokrywką.

Majonez wegański 1 

Składniki:

- 1 szklanka dobrego oleju słonecznikowego

- pół szklanki mleka migdałowego

- 2 łyżeczki domowego octu jabłkowego

- sól do smaku

Wszystkie składniki na majonez muszą mieć temperaturę pokojową

Przygotowanie:

Po pierwsze, do wysokiego naczynia dodajemy wszystkie składniki na majonez i blendujemy. Potem, kiedy już majonez zacznie gęstnieć, przechylić blender tak, aby składniki dobrze się połączyły i zgęstniały. Przechowywać w lodówce w słoiczku z pokrywką.

Majonez wegański 2

Składniki:

- ok. 80 ml aquafaby (woda z ugotowanej cieciorki lub zalewa ze słoika z ciecierzycą)

- 2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny

- 1 łyżeczka musztardy

- szczypta soli Kala Maka

- ok. szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

Najpierw aquafabę mieszamy ze wszystkimi składnikami, oprócz oleju. Potem miksujemy całość, następnie dodajemy powoli olej lub oliwę. Dalej przechowujemy w słoiku w lodówce.

Domowy majonez z czosnkiem

Składniki:

- 2 główki czosnku

- 1 szklanka dobrego oleju słonecznikowego

- pół łyżeczki musztardy Dijon

- 3 żółtka jaj ekologicznych

- 1/2 łyżeczki soku z cytryny

- 2 łyżki wody

- ¼ łyżeczki pieprzu

- ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Najpierw ustaw piekarnik na 180 stopni. Potem główki czosnku skrop olejem słonecznikowym, następnie zawiń szczelnie w papier i włóż do piekarnika na około 30 minut, aż dobrze się upiecze i będzie miękki. Następnie każdą główkę przekrój, wyciśnij z niej pieczone ząbki i odłóż do ostygnięcia. Potem zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Następnie umyj jajka, wbij żółtka do miski, dodaj sok z cytryny i w końcu dopraw solą. Na koniec mieszaj przez około pół minuty, aby powstała jasna i jednolita masa. Dodaj pastę z czosnku i wymieszaj. Później bardzo powoli dolewaj olej, cały czas mieszając za pomocą blendera. Majonez przechowuj w lodówce w słoiczku z przykrywką.

Majonez z tofu

Składniki:

- 1 opakowanie tofu

- 2 łyżeczki oleju sezamowego

- 150 ml mleka sojowego

- 1 łyżka sosu winegret

- 2 łyżeczki musztardy dijon

- 2 łyżeczki sosu sojowego

- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Najpierw wszystkie składniki dokładnie miksujemy, a następnie przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

Majonez z awokado

Składniki:

- 1 dojrzałe awokado

- sok z połowy limonki lub cytryny

- czarna sól Kala Maka

- pół łyżeczki musztardy lub wasabi

- ok. 100 ml oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

Po pierwsze awokado obrać i umieścić w miseczce, a następnie zblendować z pozostałymi składnikami, oprócz oleju, na gęsty krem. Na koniec powoli wlewać olej, cały czas blendując. Majonez przechowywać w słoiku w lodówce, do trzech dni.

Jajka - przepisy

Jaja marynowane w burakach z zielonym majonezem

- 6 ekologicznych jajek

- 2 buraki

- 80 ml octu

- 3 ziarenka ziela angielskiego

- 2 łyżki domowego majonezu

- 1 łyżeczka matchy lub bardzo drobno zblendowanego szpinaku

-liść laurowy

-cebula

Przygotowanie:

Po pierwsze, jaja w temperaturze pokojowej gotować 7 minut, następnie ostudzić i obrać. Po drugie, buraki i cebulę pokroić w plastry, potem włożyć do garnka, dodać przyprawy i wodę. Następnie gotować kilka minut, a następnie dodać ocet i pogotować jeszcze kilka minut. Potem wystudzić. Włożyć do garnka ugotowane jajka i na końcu wstawić do lodówki. Marynować kilka godzin. Na końcu wymieszać majonez z matchą lub szpinakiem. Potem przełożyć do szprycy i udekorować jajka. Na koniec posypać rzeżuchą.

Frittata z pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

- 6 dużych ekologicznych jajek

- opakowanie szpinaku (200 g)

- ser mozzarella

- kilka pomidorków koktajlowych

- 1 mała cebula

- łyżeczka oliwy

- 5 łyżek mleka (może być roślinne)

- 3 kromki chleba graham

- 3 ząbki czosnku

- do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Najpierw nastaw piekarnik na 180 stopni, potem na patelni podsmaż na łyżeczce oliwy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj umyty szpinak, smaż aż szpinak zwiędnie. Potem wbij jajka do miski, dalej roztrzep widelcem i wymieszaj z mlekiem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Potem przelej masę do naczynia do zapiekania, następnie lekko wymieszaj ze szpinakiem i dodaj przekrojone na połówki pomidorki oraz kawałki mozzarelli. Na końcu zapiekaj w piekarniku przez 20 minut, aż masa zgęstnieje. Podaj z chlebem.

Faszerowane jajka

Jajka faszerowane z łososiem

Składniki:

- 2 jajka

- wędzony łosoś

- sok z cytryny

- łyżka posiekanego koperku

Przygotowanie:

Najpierw ugotuj jajka, potem wyjmij z nich żółtka. Następnie zmiksuj żółtka z łososiem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Potem dodaj koperek i wymieszaj. Następnie nakładaj farsz na jajka i udekoruj koperkiem.

Jajka faszerowane z kiełkami

Składniki:

- 2 jajka

- 2 łyżki posiekanych kiełków rzodkiewki

- łyżka jogurtu greckiego

- sól, pieprz

Przygotowanie:

Najpierw ugotuj jajka i wyjmij z nich żółtka. Potem zmiksuj żółtka z jogurtem, solą i pieprzem, a następnie dodaj kiełki i wymieszaj.  Następnie nakładaj farsz na jajka i potem udekoruj kiełkami.

Jajka faszerowane awokado

Składniki:

- 2 jajka

- pół dojrzałego awokado

- sól, pieprz

Przygotowanie:

Najpierw jajka ugotuj na twardo i wyjmij z nich żółtka. Potem zmiksuj żółtka z pokrojonym w kostkę awokado, dopraw solą i pieprzem. Następnie nakładaj farsz na jajka.

Pasta z jajek i tuńczyka

Składniki:

- 2 jajka

- puszka tuńczyka w sosie własnym

- 2 łyżki domowego majonezu

- 1 mała cebula

- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Najpierw jajka ugotuj na twardo, potem zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Następnie dodaj odsączonego z wody tuńczyka, bardzo drobno pokrojoną cebulę oraz majonez. Potem dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Wegańskie kotlety orzechowo-grzybowe z soczewicy w sosie żurawinowo-gruszkowym - przepisy

Składniki:

- 1/2 szklanki zielonej soczewicy (surowej)

- 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich

- 2 łyżeczki oliwy z oliwek

- 2 czubate szklanki drobno posiekanych pieczarek

- 3 duże ząbki czosnku

- 1 szklanka drobno posiekanych liści szpinaku

- 1/3 szklanki suszonej żurawiny

- 1/2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego rozmarynu

-pół łyżeczki suszonego tymianku

-suszone oregano (pół łyżeczki)

- 1 łyżka octu balsamicznego

- 2 łyżki mielonych nasion lnu

- 1/2 szklanki zmielonych bezglutenowych płatków owsianych

- 1/2 łyżeczki soli morskiej

- świeżo zmielony, czarny pieprz

Składniki na sos:

- 2 szklanki mrożonej lub świeżej żurawiny

- 1 dojrzała gruszka, obrana i drobno posiekana

- 1/2 szklanki syropu klonowego

- szczypta soli morskiej

Przygotowanie kotletów:

Najpierw gotuj soczewicę w 2 i 1/4 szklanki wody przez 20 minut. Następnie zblenduj na niejednolitą pastę i odstaw. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i praż w nim posiekane orzechy przez 9-12 minut. Na dużej patelni rozgrzej olej i dodaj drobno posiekane pieczarki i czosnek. Dopraw solą. Zostaw na małym ogniu przez 7-9 minut, następnie dodaj szpinak, prażone orzechy, żurawinę zioła i ocet winny. Mieszaj do połączenia się składników i aż szpinak zwiędnie, zdejmij z ognia i dodaj soczewicę. W miseczce wymieszaj ziarna lnu z 3 łyżkami wody, wlej do farszu na patelni. Wymieszaj wszystko do połączenia się składników, dodaj 1/2 szklanki mąki owsianej i znowu dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Następnie wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, z farszu utwórz kulki i umieścić je na blasze. Piecz w 180 stopniach przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika, delikatnie odwróć i piecz przez kolejne 11-13 minut, aż się zarumienią.

Przygotowanie sosu:

Gotuj żurawinę, gruszkę i syrop klonowy. Doprowadź wszystko do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień do średniego. Gotuj bez przykrywki na wolnym ogniu, przez 10-20 minut, aż zgęstnieje.

Wegański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej - przepisy

Składniki:

- 250 g czerwonej soczewicy

- 2 marchewki

- 1 pietruszka

- 2 cebule

- 4 ząbki czosnku

- łyżka oliwy

- szklanka suchej kaszy jaglanej

- pół szklanki płatków jaglanych

- pół szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

- 1 litr bulionu warzywnego

- przyprawy: sól, pieprz, kolendra, curry, kmin rzymski, papryka w proszku, chili

Przygotowanie:

Najpierw soczewicę i kaszę jaglaną przepłucz wodą na sitku i potem zalej w garnku bulionem. Następnie gotuj około pół godziny, aż soczewica się rozpadnie i bulion odparuje. Na końcu masa powinna być gęsta, ale nie sucha. Następnie obraną marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Potem cebule pokrój w kostkę a czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Następnie podsmaż warzywa na patelni na łyżce oliwy. Dalej ostudź kaszę jaglaną z soczewicą. Potem, gdy będzie miała temperaturę pokojową, dodaj płatki jaglane oraz skrobię i wymieszaj dokładnie. Jeżeli masa będzie zbyt sucha, dodaj wodę. Na końcu dopraw roztartą w moździerzu kolendrą, curry, kminem rzymskim, papryką oraz chili i pieprzem i wymieszaj. Następnie przełóż do formy keksówki i potem piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą z kurczaka i chrzanem - przepisy

Składniki:

- 3 ziemniaki

- 200 g kiełbasy z piersi kurczaka

- 200 g jogurtu naturalnego

- 1 jajko

- łyżka chrzanu

- kilka liści sałaty

- sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:

Po pierwsze, ziemniaki ugotuj w mundurkach, tak aby nie były za miękkie (ok. 20 minut). Następnie nagrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie kiełbasę z piersi kurczaka pokrój w plastry i podsmaż trochę na suchej patelni. Potem w miseczce wymieszaj jogurt z jajkiem oraz chrzanem, dopraw solą, pieprzem , majerankiem. Następnie na dno małego naczynia do zapiekania wyłóż kiełbasę następnie połóż pokrojone w plastry ziemniaki razem ze skórką. Potem zalej wszystko masą jogurtową, a na wierzch możesz położyć kilka kawałków kiełbasy. Na końcu zapiekaj przez 20 minut w 180 stopniach.

Sałatka jarzynowa z wegańskim majonezem nr 2 (przepis wyżej) - przepisy

Składniki:

- 2 marchewki

- korzeń pasternaka i pietruszki

- pół selera

- 1 jabłko

-awokado

-ziemniak

- kawałek białej części pora

- 2 kiszone ogórki

- 1 szklanka groszku konserwowego

- kilka łyżek majonezu wegańskiego 2

- 2 łyżeczki musztardy

- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Po pierwsze, pasternaka, marchew, selera, pietruszkę i ziemniaka krótko ugotować, a następnie pokroić w drobną kostkę. Potem pozostałe warzywa i jabłko również, a na końcu dodać groszek konserwowy. Następnie doprawić majonezem, musztardą oraz przyprawami i wymieszać. Na końcu formować z wykorzystaniem okrągłej formy tortowej i wstawić do lodówki.

Sałatka z rzodkiewką i ogórkiem - przepisy

Składniki:

- 1 ogórek

- pęczek rzodkiewek

- sałata

- sos jogurtowo-koperkowy lub winegret

- 1 łyżka soku z cytryny

- 3 łyżki oleju

- garść rzeżuchy

Przygotowanie:

Po pierwsze, umytą rzodkiewkę i ogórka pokroić w cienkie plasterki. Następnie rozłożyć na sałacie porwanej na strzępy, skropić sokiem z cytryny i polać sosem sałatkowym. Na końcu posypać rzeżuchą.

Słodkości - przepisy

Czekoladowa babka z mąki gryczanej z owocami

Składniki:

- 2 szklanki mąki gryczanej

- 4 jajka

- 100 ml oleju rzepakowego

- 100 ml jogurtu naturalnego

- 2 łyżki gorzkiego kakao

- 80 g cukru brzozowego (ksyliotolu)

- opakowanie borówek amerykańskich

- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 180 stopni. W misce zmiksuj jajka na puszystą masę, a następnie dodawaj powoli cukier brzozowy i dalej miksuj. Następnie dodaj olej i jogurt, wymieszaj i powoli dodawaj mąkę gryczaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao, ciągle miksując. Na końcu dodaj borówki amerykańskie i delikatnie wymieszaj. Przelej masę do formy na babkę i piecz przez 45 minut.

Pełnoziarniste muffinki czekoladowe z płatków owsianych

Składniki na 16 sztuk:

- 2 szklanki zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej

- 2 jajka

- 100 g oleju orzechowego lub kokosowego

- 3 łyżki gorzkiego kakao

- 100 g ksylitolu

- 100 ml mleka 0,5 % tłuszczu lub napoju roślinnego

- łyżeczka proszku do pieczenia i łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Najpierw nastaw piekarnik na 200 stopni. Następnie w misce zmiksuj jajka na puszysta masę, potem dodaj ksylitol i dalej miksuj. Następnie, dodaj powoli olej oraz mleko ciągle miksując, a następnie mąkę owsianą, proszek do pieczenia i kakao. Potem zmiksuj na gładka masę. Na końcu przełóż ciasto do foremek na muffiny i piecz w piekarniku przez 15 minut.

Sernik z nerkowców

Składniki na masę:

- 2 i pół szklanki nerkowców

- 1/3 szklanki wody

- sok wyciśnięty z połowy cytryny

- 1/3 szklanki syropu z agawy, klonowego lub miodu

- 1/2 szklanki oleju kokosowego

- szczypta soli

Składniki na kruchy spód:

- 1/2 szklanki daktyli

- 1 szklanka orzechów, np. włoskich

Przygotowanie masy:

Nerkowce należy namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na noc. Olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej, wlewając do miseczki wrzątek i wstawiając do niej szklankę z masłem – mieszanie przyspieszy proces rozpuszczania masła. Następnie do blendera wsypać namoczone nerkowce, dodać wodę, rozpuszczone masło kokosowe i miksować do uzyskania jednolitej, kremowej masy, bez kawałeczków orzechów. Następnie dodać syrop, sok z cytryny, sól. Całość dokładnie zmiksować.

Przygotowanie kruchego spodu:

Daktyle namoczyć przynajmniej przez 30 minut. Następnie zmiksować je z orzechami.

Masą na kruchy spód wylepić dno formy o średnicy ok. 18 cm. Wylać na nią masę z nerkowców. Formę przykryć papierem do pieczenia i wstawić do zamrażarki na 2 godziny. Następnie po upływie tego czasu przenieść do lodówki. Przed podaniem ciasto posypać kakao.

Bajaderki

Składniki:

- 1/2 szklanki daktyli

- 1 szklanka orzechów

- 2 łyżki nasion chia

- 3 łyżki masła migdałowego (bez cukru, bez soli, 100% migdałów)

- 1 łyżka miodu

- 1 łyżka karobu lub kakao

- wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Najpierw daktyle namoczyć we wrzątku przez 10 minut, a następnie zmiksować w blenderze z pozostałymi składnikami. Jeśli masa byłaby zbyt sucha, dodać więcej masła migdałowego. Z otrzymanej masy ulepić kulki wielkości bajaderek i obtoczyć je w wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce przed podaniem.

Jaglany mazurek z kremem z nerkowców

Spód ciasta:

- 150 g mąki jaglanej

- skrobia ziemniaczana

- 1 łyżka mąki ryżowej

- 2 łyżki siemienia lnianego zagotowanego w wodzie (aż do uzyskania kisielu)

- 3 łyżki ksylitolu

- 1 łyżka jogurtu sojowego lub kokosowego

Przygotowanie:

Najpierw, okrągłą foremkę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką bezglutenową. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zblendować na gładką masę. Schłodzić w lodówce przez pół godziny. Następnie rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia. Przełożyć do formy. Jeśli boki się pokruszą, ręką dokleić boki. Spód nakłuć widelcem i włożyć do pieca nagrzanego do 180 stopni i piec przez 12-15 minut.

Krem tofu:

Składniki:

- 300 g tofu

- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

- 2 łyżeczki matchy

- skondensowane mleko kokosowe (120 g) lub stała część z puszki z mlekiem kokosowym połączona z 20 ml syropu klonowego

Przygotowanie:

Po pierwsze, tofu rozdrobnić blenderem, potem dodać mleko kokosowe i zmiksować z 2 łyżeczkami skrobi i 2 łyżeczkami matchy. Następnie zmiksować całość na gładko. Na końcu masę wylać na podpieczony spód i zapiekać ok. 20 minut.

Krem z nerkowców:

Składniki:

- ¾ szklanki uprażonych orzechów nerkowców

- 2-3 łyżki stałej części mleczka kokosowego

- 1 łyżka syropu klonowego

Przygotowanie:

Po pierwsze, nerkowce zmiksować z mleczkiem kokosowym z syropem i szczyptą soli. Potem wypieczony mazurek dekorować kremem z nerkowców. Następnie można udekorować płatkami z migdałów, startą skórką z pomarańczy albo limonki, albo listkami mięty.