Tel: 602 490 100     |    Do darmowej dostawy zostało: 499,00 zł

Jagody Goji – czerwone diamenty Wschodu

 

Właściwości lecznicze i działanie tych owoców są wykorzystywane w krajach azjatyckich od pond 2 500 lat. Jagody te należą do superfoods, czyli „superżywności”. Owoce pochodzą od chińskiej rośliny o nazwie kolcowój pospolity (szkarłatny) Lycium barbarum L. Rośnie ona naturalnie na wiecznie zielonych krzakach w umiarkowanym i podzwrotnikowym klimacie Chin, Tybetu i Mongolii.

W jagodach Goji znajdziemy wiele cennych składników odżywczych: 6 podstawowych witamin (np. C, A, B, PP, E), 11 podstawowych mikroelementów (m.in. żelazo, wapń, cynk, miedź, fosfor, selen, german, mangan), 22 pierwiastki śladowe, 18 aminokwasów, spośród których 8 nie jest produkowanych przez ludzki organizm, 8 polisacharydów, 6 monosacharydów, 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych (niezbędne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne), 5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil oraz wiele pigmentów fenolowych.

Właściwości owoców

  1. Jagody Goji wspomagają oczy i prawidłowe widzenie – są doskonałym źródłem zeaksantyny – przeciwutleniacza, który chroni przed promieniowaniem UV i niebieskim światłem widzialnym. Karotenoidy, w tym zeaksantyna odpowiadają za czerwono-pomarańczowy kolor owoców. Zawarta w nich również luteina poprawia komfort widzenia i zmniejsza ryzyko wystąpienia katarakty oraz zwyrodnienia plamki żółtej.
  2. Owoce Goji zawierają bardzo cenny składnik – rozpuszczalny w wodzie bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP (Lycium Barbarum polysaccharides), który ma działanie stymulujące układ odpornościowy, właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Zostało to udowodnione w badaniach laboratoryjnych – kompleks ten hamuje wzrost ludzkich komórek raka żołądka, raka okrężnicy, gruczołu krokowego, raka piersi i raka płuc, powodując ich apoptozę. Kompleks hamuje namnażanie ludzkie komórki wątrobiaka i komórek białaczkowych.
  3. Obniżanie poziomu cukru. W badaniach na zwierzętach wykazano, że kompleks LBP ma działanie hipoglikemiczne i może zmniejszać hiperglikemię u zwierząt cierpiących na cukrzycę. Kompleks ten może poprawiać wrażliwość na insulinę, przez co zmniejszać insulinooporność.
  4. Działanie na serce i poziom cholesterolu. Jagody mają w swoim składzie cyperon, wpływający korzystnie na pracę serca i ciśnienie tętnicze krwi. Mają w swoim składzie również betainę wykorzystywaną do produkcji choliny, która zapobiega chorobom serca. Zawarte w nich beta-sitosterol i kompleks LBP obniżają poziom cholesterolu. Pod względem zawartości witaminy C, Goji są trzecim jej źródłem na świecie (wg niektórych źródeł - 100g wysuszonych, dojrzałych jagód zawiera 2 500 mg witaminy C). Dlatego ich spożywanie wpływa korzystnie na pracę układu krążenia.
  5. Wsparcie wątroby. Jagody Goji stosowane były przez Tybetańczyków w terapiach oczyszczających wątrobę z toksyn. Z badań na myszach wynika, że zawarty w jagodach kompleks polisacharydowy hamuje oksydacyjne uszkodzenia wątroby, wywołane wysokotłuszczową dietą.
  6. Usprawnienie funkcji seksualnych i poprawa płodności.
  7. Działanie opóźniające procesy starzenia – dzięki zawartym w nich antyoksydantom.

Przeciwwskazania

Jagód Goji nie powinny spożywać osoby, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe. Mogą one wchodzić w interakcje z lekami stosowanymi na cukrzycę, w zakrzepicy oraz chorobach układu krążenia. Nie należy spożywać świeżych, niedojrzałych owoców, ponieważ może to doprowadzić do zatrucia, zaburzeń funkcji układu pokarmowego i nerwowego. Nie powinny ich spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią. Trzeba uważać z ilością spożywanych jagód i stosować je raczej jako dodatek do herbat, koktajli, jogurtu, kompotu, ryżu, zup, kurczaka, warzyw i mięs. Można też z nich gotować herbatę ziołową. Produkuje się z nich soki, nalewki, wina, suplementy w postaci tabletek i proszku.

Jakie jagody wybrać?

Najzdrowsze i najcenniejsze są owoce rosnące w dolinach tybetańskich oraz Himalajach. Nie są skażone zanieczyszczeniami ani pestycydami. Odmiany, które uprawia się w Japonii, Korei i innych krajach południowo-wschodniej Azji i Europy cechuje niższa wartość lecznicza i odżywcza.

Świeżych jagód nie powinno się dotykać gołymi rękami, ponieważ utleniają się i przyjmują czarny kolor. Strząsa się je w trakcie zbioru na specjalne maty.

Wybierajmy jagody dobrej jakości, najlepiej ekologiczne, z certyfikatem. Często wiąże się to z wyższą ceną, ale warto nie ryzykować słabej jakości oraz dodatków siarki i innych konserwantów. Tańsze jagody nie zawierają tyle składników odżywczych i zdarzają się zapleśniałe owoce.

Dobrej jakości jagody Goji znajdziecie Państwo w naszym sklepie.

 

Źródła:

Kulczyński B., Gramza-Michałowska A. Kompleks polisacharydowy jagód Goji (Lycium barbarum) jako element fitoterapii – przegląd literatury - „Postępy fitoterapii” 2014, nr 4.

Wolfe David. Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości. Vivante, Białystok, 2009.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/jagody-goji-dzialanie-i-wlasciwosci-odzywcze_37004.html.

http://jagody-goji.blogspot.com/.