Tel: 602 490 100     |    Do darmowej dostawy zostało: 499,00 zł

Przepisy z herbatą matcha

Matcha latte

 

Składniki (1 porcja):

1 łyżeczka herbaty matcha

50 ml gorącej wody

200 ml gorącego mleka (może być też np. sojowe)

Miód

Dodatkowo:

Małe sitko

Spieniacz do mleka

 

PRZEPIS:

Do filiżanki wsypujemy przesianą przez sitko herbatę. Zalewamy gorącą wodą (ale nie wrzącą wodą – 80 st.) i mieszamy, aż herbata się rozpuści. Gorące mleko spieniamy, aż powstanie pianka. Wlewamy mleko do filiżanki. Można posypać wierzch pianki szczyptą herbaty macha. Słodzimy miodem, jeśli  chcemy.

 

Muffiny z herbatą matcha

 

Składniki na 24 muffiny:

Suche:

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki mąki kokosowej lub 1 szklanka mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżeczki herbaty matcha

1 szklanka cukru

Płynne:

3/4 szklanki mleka

4 jajka

3/4 szklanki oleju

2 łyżki soku z cytryny

dodatkowo na polewę:

100 g gorzkiej czekolady

2 łyżki mleka lub śmietany 30%

1/2 łyżki miodu naturalnego

Przepis:

W oddzielnych miskach wymieszać suche składniki i płynne, następnie połączyć je ze sobą i wymieszać łyżką. Jeśli robimy z mąką kokosową, to po wymieszaniu chwilę odczekać by ciasto uzyskało odpowiednio gęstą konsystencję (ma być gęste, lecz swobodnie oddzielać się od łyżki przy nakładaniu).

Nakładać łyżką ciasto do 3/4 wysokości foremek. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20 minut (do suchego patyczka). Wystudzić na kratce i delikatnie polać roztopioną czekoladą z dodatkiem odrobiny miodu (polewa jest bardziej plastyczna i się nie kruszy).

 

Lody z herbatą matcha

Składniki:

200 ml śmietany 30% schłodzonej

1 łyżka cukru pudru/łyżeczka ksylitolu

1/2 puszki mleka zagęszczonego słodzonego

1 - 2 łyżeczki proszku herbaty matcha

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka alkoholu

 

Przepis:

W 50 ml gorącej wody rozmieszać herbatę i wystudzić. Mieszając, może powstać zawiesina z drobinkami, która w czasie miksowania się rozmiesza. Ilość herbaty zależy, jak intensywny smak chcemy otrzymać-przy tych proporcjach nie przekraczać 2 łyżeczek, bo może być zbyt  mocna goryczka.

Schłodzoną śmietanę zmiksować z cukrem pudrem (ksylitolem) do uzyskania sztywnej piany. Pod koniec ubijania dodać wystudzoną herbatę i małymi partiami dodawać mleko zagęszczone. Dodać sok z cytryny i alkohol, miksować na niskich obrotach do połączenia się składników. Wlać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażarki. Co 40 minut zamieszać, można blenderem, aby nie dopuścić do powstania zbyt dużych kryształków lodu. Jeśli zapomnimy, lody będą mniej kremowe. Kilka minut przed jedzeniem lody wyjąć z zamrażarki, łatwiej będą się nakładać.

 

Naleśniki z herbatą matcha

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki mleka (u mnie 2%)

1/2 szklanki wody gazowanej

1 jajko

1 łyżeczka herbaty matcha

do podania: truskawki, konfitura truskawkowa i bita śmietana lub masło orzechowe

 

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dolewamy mleko, gazowaną wodę i dodajemy herbatę matcha. Całość dokładnie mieszamy mikserem na małych obrotach. Następnie wbijamy jajko i znów dokładnie mieszamy. Naleśniki smażymy na patelni na małej ilości oleju kokosowego z obu stron. Naleśniki nie powinny być zbyt grube, nalewamy na patelnię małą ilość ciasta i rozprowadzamy ją po całej patelni. Można podać z konfiturą truskawkową lub świeżymi truskawkami pociętymi na plasterki i porcją bitej śmietany (doskonale smakuje z naleśnikiem matcha).

 

Matcha classic

Herbata matcha świetnie też smakuje z wodą, miodem, cytryną, limonką. Możemy ją pić kostkami lodu lub dodając syrop limonkowy. Proporcje – według uznania J.