Tel: 602 490 100     |    Do darmowej dostawy zostało: 499,00 zł

Zakwaszenie organizmu cz. 1

Zakwaszenie organizmu

Zaburzenie homeostazy, czyli równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, zwane jest potocznie zakwaszeniem. Równowaga kwasowo-zasadowa jest podstawą wszystkich procesów przemiany materii i funkcji organizmu (Jentschura, Lohkämper 2000; Treutwein 2012; Moritz, Hornecker 2006).

 Poster-E   zakwaszenie-nieznana-przyczyna-wielu-chorob   vademecum-naturalnego-zdrowia

Miarą stopnia kwasowości lub zasadowości roztworu cieczy, krwi czy moczu jest wskaźnik pH.

Skrót pH pochodzi od łacińskiego określenia potentia hydrogenii (siła wodoru) i mierzony jest stężeniem jonów wodorowych w molach na litr. Wartość ta dostarcza informacji o kwaśnym lub zasadowym charakterze roztworu. Skala pH wynosi od 0 do 14. Zero (0) oznacza najsilniejszy kwas, a 14 najsilniejszą zasadę. pH 7 oznacza, ze roztwór jest neutralny, czyli obojętny – ani kwasowy, ani zasadowy. To znaczy, że wodny roztwór zawiera tyle samo dodatnio naładowanych jonów wodoru (H+) i ujemnie naładowanych jonów OH (OH-). Gdy współczynnik pH przekracza wartość 7, wówczas przeważają jony OH-, poniżej wartości 7, dominują jony wodoru H+. Wartości kwaśne leżą poniżej wartości 7, wartości zasadowe powyżej 7.

Wartość tego współczynnika ma ogromne znaczenie dla podstawowej regulacji organizmu ludzkiego, ponieważ odpowiada ona za regulację oddychania, regulację krwioobiegu, trawienie, produkcję hormonów, enzymów i wielu innych czynności życiowych.

Tylko w zasadowym zakresie o wartości pH pomiędzy 7,35 a 7,45 krew może optymalnie krążyć, odżywiać komórki i oczyszczać organizm. Wartość pH krwi poniżej 7 i powyżej 7,8 stanowi niebezpieczeństwo dla życia człowieka.

Przy spadku wartości pH krwi poniżej 7,35, czyli przy nadwyżce kwasów może wystąpić kwasica (acydemia), przy wzroście wartości pH ponad 7,45, mamy do czynienia z nadwyżką zasad, czyli zasadowicą (alkalozą). W różnych obszarach organizmu człowieka występują różne stopnie kwasowości: jama ustna – ślina jest obojętna lub lekko zasadowa  (pH 7,0-7,1); żołądek – sok żołądkowy posiada pH kwaśne od 1,5 do 1,8; jelito cienkie – sok jelitowy posiada pH zasadowe i wynosi ono 8,0; jelito grube – zawartość jelita grubego posiada pH lekko zasadowe (pH 7,2-7,3); mięśnie i komórki narządów – mają kwaśne pH, wynoszące 6,9; UWAGA! gdy pH komórek naszego najważniejszego mięśnia – serca, spadnie do wartości 6,2, serce przestanie bić; pH moczu – mieści się w zakresie 4,8 do 8. (Jentschura, Lohkämper 2000).

Osoby odwiedzające tę stronę najczęściej wyszukiwały takie hasła jak: zakwaszenie organizmu, zakwaszony organizm, zakwaszenie

. czym-jest-skala-ph