Tel: 602 490 100     |    Do darmowej dostawy zostało: 499,00 zł

Flawonoidy w naszej diecie i ich dobroczynny wpływ na zdrowie

Flawonoidy to organiczne związki polifenolowe występujące bardzo często w roślinach kwiatowych. Powstają w procesach wtórnego metabolizmu. Ze względu na różnice w budowie chemicznej dzieli się je na siedem klas: flawanole, flawanony, flawony, izoflawony, flawonole, katechinyantocyjany. Nazywane są często witaminą P (Czeczot 2000, Majewska, Czeczot 2009). Wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwmiażdzycowe, antyagregacyjne, spazmolityczne, moczopędne, detoksykujące, przeciwarytmiczne i hipotensyjne, uszczelniające naczynia kapilarne oraz inne (Czeczot 2000, Martinez-Florez i in. 2002, Majewska, Czeczot 2009). Dotychczas poznano i opisano około 4000 związków flawonoidowych, które są obecne w liściach, kwiatach, owocach i nasionach roślin. Nadają roślinom różne barwy (żółta w owocach cytrusowych, granatowa w jagodach), chronią je przed szkodliwym działaniem promieniowania nadfioletowego, grzybami, owadami, pełnią funkcję hormonów roślinnych, regulatorów wzrostu i inhibitorów wielu reakcji enzymatycznych.

Szacuje się, że człowiek w ciągu dnia zjada około 1 g związków flawonoidowych. Wartość ta zależy od diety i ilości tych związków w spożywanych produktach (Tab. 1). W diecie Polaków głównym źródłem tych związków są herbata, jabłka i cebula (Hollman, Katan 1999, Wiczkowski, Piskuła 2004).

Tabela 1

Główne źródła flawonoidów w diecie człowieka (z publikacji Majewska, Czeczot 2009)

Flawonoidy Występowanie
Flawonole cebula, jabłka, herbata, sałata, brokuły, ciemne winogrona, jagody bzu czarnego, kapusta
Flawony seler, czerwony pieprz, czerwona papryka, pietruszka, cytryna, tymianek
Flawanony pomarańcze, grejpfruty
Flawanole herbata, czerwone wino, czekolada, jabłka, kiwi
Izoflawony soja, produkty sojowe, rośliny strączkowe
Antocyjany wiśnie, truskawki, winogrona, czerwone wino, czarna porzeczka, czarny bez, aronia, borówka czernica

flawonoidy-warzywa-owoce

Świeże owoce i warzywa zawierają duże ilości flawonoidów.

 

Flawonoidy występują przede wszystkim w owocach (cytrusy, jabłka, czarne jagody, czarne porzeczki czy winogrona), warzywach (głównie cebula, pomidory, papryka, brokuły). Obecne są także w zbożach, nasionach roślin (przede wszystkim strączkowych), przyprawach, czerwonym winie, herbacie (zwłaszcza zielonej), kawie  i kakao. Najwięcej związków flawonoidowych zawiera ciemna, gorzka czekolada (>70% kakao) (Aherne, O’Brien 2002, Manach i inni 2004, Majewska, Czeczot 2009).

Aktywność biologiczna flawonoidów daje szerokie perspektywy wykorzystania tych związków, zarówno jako zioła, ale także jako naturalnych leków w we wspomaganiu terapii różnych chorób (Majewska, Czeczot 2009). Flawonoidy znajdujące się w lekach pochodzenia roślinnego, np. wyciągach z ziół i suplementach (np. marki Flavon) wzbogacają dietę w te cenne dla naszego organizmu związki. Dzienne zapotrzebowanie na flawonoidy pokrywa pięć do dziesięciu porcji różnych owoców i warzyw. Zawartość flawonoidów i przeciwutleniaczy w owocach i warzywach pokazuje wartość ORAC. Producent oferuje taką dawkę w skondensowanej formie (1 łyżeczka), która pokrywa większość dziennego zapotrzebowania. Firma oferuje różnorodne produkty, np. Flavon Green+, który zawiera między innymi wspierający system immunologiczny (1,3)-(1,6)-β-D-glukan pochodzenia drożdżowego, znaną i pożyteczną kurkumę czy bogatą w pierwiastki i witaminy oraz antyoksydanty moringę olejodajną. Innym elementem, wyróżniającym ten produkt jest flawonoid lipofilowy, a także mająca działanie prebiotyczne inulina pochodzenia roślinnego. Głównym miejscem metabolizmu flawonoidów są jelita i wątroba. Chociaż metabolizm tych związków nie został jeszcze poznany, to uważa się że prawie połowa tych związków jest wchłaniana wraz z pożywieniem. Dla osób żyjących aktywnie, producent poleca Flavon Active, zawierający oprócz składników roślinnych magnez, cynk i L-karnitynę, a dla dzieci Flavon Kids wzbogacony witaminami.

Pozytywne działanie flawonoidów na organizm wynika głównie z właściwości antyoksydacyjnych tych związków. Mechanizm ich działania polega na wychwytywaniu (wymiataniu) wolnych rodników tlenowych i ich reaktywnych form (RFT) oraz ograniczaniu ich wytwarzania w komórkach. Ma to znaczenie w stanach patologicznych (np. stanach zapalnych, miażdżycy, cukrzycy, chorobach neurodegeneracyjnych czy w nowotworach), którym towarzyszy stres oksydacyjny (Hanasaki i inni 1994, Czeczot, Majewska 2009). Flawonoidy, a szczególnie kwercetyna i rutyna, działają ochronnie na witaminę C i E. Związki flawonoidowe (np. genisteina, sylimaryna) przyczyniają się do zwiększenia stabilności błon biologicznych. Flawonoidy zawierające grupy pirogalolowe lub katecholowe mogą wykazywać działanie prooksydacyjne. Działanie przeciwzapalne wykazują kwercytyna, galangina, apigenina, naryngenina, baikaleina i inne). Powoduje to zahamowanie napływu leukocytów, wyregulowanie stanu napięcia naczyń włosowatych i zmniejszenie stanu zapalnego. Niektóre związki mają znaczenie przeciwalergiczne, np. kwercetyna, luteolina, bajkaleina i hispidulina – lek ważny dla astmatyków, rozluźniający mięśnie gładkie tchawicy. Zawarte są w ziołach rdestu ptasiego Herba polygoni avicularis i skrzypu Herba equiseti. Z badań wynika, że izoflawony wykazują działanie estrogenne. Opóźniają menopauzę oraz łagodzą jej następstwa. Badania prowadzone w latach 70 i 80 ubiegłego wieku wskazują na działanie przeciwnowotworowe flawonoidów. Dieta bogata w izoflawony (produkty sojowe zawierające genisteinę) obniża ryzyko wystąpienia raka piersi i raka prostaty. Mają także działanie prewencyjne w nowotworach tarczycy, głowy i szyi, a picie dużej ilości zielonej herbaty obniża ryzyko wystąpienia raka płuc (Yang i inni 2001, Czeczot, Majewska 2009). Spożycie flawonoidów wraz z pokarmem przyczynia się do obniżenia ryzyka umieralności z powodu chorób sercowo-naczyniowych. W tym zakresie obserwuje się silne działanie związków zawartych w zielonej herbacie, czerwonym winie, jabłkach, cebuli, brokułach. Flawonoidy (szczególnie rutyna i pochodne) wspólnie z witaminą C uelastyczniają i wzmacniają naczynia krwionośne. Dlatego znalazły zastosowanie w lekach nasercowych na bazie głogu i miłorzębu japońskiego. Mogą zmniejszać odczyn zapalny powstający w procesach miażdżycowych naczyń krwionośnych przez unieczynnianie (wymiatanie) reaktywnych postaci wolnych rodników, tlenku azotu i jego pochodnych, a także przez hamowanie napływu do miejsc zapalenia wolnych rodników. Związki te wykazują również działanie ochronne w stosunku do lipoprotein osocza krwi. Dzięki ich właściwościom chelatującym zmniejsza się ilość RTF w osoczu. Zapobiega to utlenieniu frakcji LDL i chroni komórki śródbłonka przed powstawaniem blaszek miażdżycowych. Duże znaczenie w leczeniu ma stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej ma korzeń tarczycy bajkalskiej, który zawiera ponad 40 flawonoidów.  Związki te wykazują także korzystny wpływ na przeciwdziałanie agregacji (zlepianiu się) płytek krwi. Badania wskazują, że niektóre z flawonoidów mogą wykazywać działanie przeciwcukrzycowe, np. (-) – epikatechina może stymulować syntezę insuliny i podwyższać poziom cAMP w komórkach β trzustki, co powoduje zwiększoną sekrecję tego hormonu. Kwercytyna chroni przed pojawieniem się zaćmy u osób chorych na cukrzycę. Flawonoidy takie, jak (-) – epikatechina, baikalina, kwercetyna, mirycetyna mogą wpływać korzystnie w terapii AIDS (Czeczot, Majewska 2009).

W świetle dotychczasowych badań widać, że flawonoidy mają bardzo duże znaczenie w profilaktyce i wspomaganiu terapii wielu chorób cywilizacyjnych. Są to powszechnie dostępne związki, które powinniśmy dostarczać do organizmu wraz z dietą lub w postaci suplementów (np. Flavon, które nie zawierają konserwantów) (Czeczot, Majewska 2009). Korzystajmy z dobrodziejstwa, które dała nam natura, w postaci tych wyjątkowych związków.

Literatura:

Aherne S.A., O’Brien N.M. 2002. Dietary flavonols: chemistry, food content, and metabolism. Nutrition 18(1): 75-81.

Czeczot H. 2000. Biological activities of flavonoids – a review. Pol. J. Food Nutr. Sci. 50(4): 3-13.

Hanasaki Y., Ogawa S., Fukui S. 1994. The correlation between active oxygens scavenging and antioxidative effects of flavonoids. Free Radic. Biol. Med. 20(7): 933-956.

Hollman P.C.H., Katan M.B. 1999. Dietary flavonoids: intake, health effects and bioavailability. Food Chem. Toxicol. 37(9/10): 937-942.

Majewska M., Czeczot H. 2009. Flawonoidy w profilaktyce i terapii. Farm Pol 65(5): 369-377.

Manach C., Scalbert A., Morand C. i wsp. 2004. Polyphenols: food sources and bioavailability. Am. J. Clin. Nutr. 79(5): 727-747.

Martinez-Florez S., Gonzales-Gallego J., Culebras J.M. i wsp. 2002. Flavonoids: properties and anti-oxidizing action. Nutr. Hosp. 17(6): 271-278.

Wiczkowski W., Piskuła M.K. 2004. Food flavonoids. Pol. J. Food Nutr. Sci. 13(54): 101-114.

Yang C.S., Landau J.M., Huang M.T. i wsp. 2001. Inhibition of carcinogenesis by dietary polyphenolic compounds. Ann. Rev. Nutr. 21: 381-406.