Tel: 42 673 50 10 lub 787 056 687     |    Do darmowej dostawy zostało:  299,00 zł

Dlaczego warto spożywać konopie siewne?

konopie-siewne

źródło obrazu: wikipedia

Konopie są uważane przez czołowych lekarzy i naukowców za jeden z najbardziej odżywczych artykułów spożywczych na naszej planecie. Należą do tzw. superżywności, która jest zarówno pożywieniem, jak i lekarstwem. Artykuły należące do tej grupy to bardzo odżywcze, skoncentrowane i skuteczne produkty.

Siemię konopne jest jednym z najlepszych źródeł białka i tłuszczu. Nasiona konopi z łuskami składają się w 35% z białka, w 47% z tłuszczu i w 12% z węglowodanów. Zawierają wszystkie potrzebne do życia aminokwasy i niezbędne kwasy tłuszczowe. W dodatku są one w wyjątkowo łatwo przyswajalnej postaci i stanowią jedno z najbogatszych źródeł białka. Nasiona zawierają „dobre tłuszcze” charakteryzujące się idealną równowagą zawartości kwasów omega-3 i omega-6. Zawartość węglowodanów w niełuskanych nasionach wynosi 11,5%, zaś zawartość cukru – 2%. W 6% mają one postać błonnika. Siemię konopne posiada też duże ilości witaminy E i zawiera mononienasycone kwasy tłuszczowe omega-9, uznawane za zdrowe źródło energii oraz olejek upiększający. Nasiona konopi zawierają lecytynę pomagającą w budowie komórek mózgowych i wspomagającą pracę wątroby. Ponadto mają w swoim składzie od 2 do 4 % kwasu gamma-linolenowego, niedostępnego w większości produktów spożywczych, a także większość odżywczych minerałów (wapń, potas, fosfor, żelazo i wiele innych). To tylko podstawowe właściwości tych roślin.

W jaki sposób spożywanie wpływa na nasz organizm?

- regeneruje komórki i tkanki w całym organizmie

- polepsza trawienie oraz wpływa korzystnie na zdrowie układu pokarmowego

- „wypłukuje” cholesterol z żył zmniejszając ryzyko zawału serca i miażdżycy

- zwiększa odporność organizmu

- pomaga przezwyciężyć choroby naskórka takie jak: trądzik, łuszczyca, zapalenie skóry i inne

- przeciwdziała powstawaniu nowotworów

Konopie mają również zastosowanie w kosmetyce, ponieważ zawierają odżywcze olejki. Można je znaleźć w szamponach, emulsjach, pomadkach, olejkach do kąpieli.

Produkty z konopi możemy kupić pod postacią:

- siemienia konopnego (łuskanego) (patrz: http://www.aleeko.pl/szukaj/?pn=nasiona+konopiihttp://www.aleeko.pl/produkt/1646-konopne-ziarno-luskane-ok-100-g-natvita.html )

- siemienia konopnego (niełuskanego)

- mączki z nasion konopi (patrz też: http://www.aleeko.pl/produkt/2258-maka-konopna-500-g-natvita.html)

- białka konopnego

- liści ciętych z konopi 

- olejów konopnych tłoczonych na zimno (patrz: http://www.aleeko.pl/szukaj/?pn=olej+z+konopi)

- masła konopnego

- batoników czekoladowych, proteinowych i energetycznych z surowymi nasionami konopi

- lodów z surowymi nasionami konopi

- deserów

- sosów do sałatek z siemieniem konopnym

- pieczywa konopnego

- piwa konopnego

- herbatek

- napojów

- kosmetyków do pielęgnacji z olejem konopnym.

Nasiona konopi można wykorzystać jako dodatek, do sałatek, jogurtów, musli, owsianki. Świetnie smakuje z kaszką Jentschury (kuracja odkwaszająca organizm http://www.aleeko.pl/produkt/769-jentschura-morgenstund-kaszka-z-prosa-i-gryki-z-owocami-i-nasionami-bezglutenowa-1000-g.html).

Konopie jako produkt spożywczy budzi wiele kontrowersji. Zarówno konopie, jak i marihuana zaklasyfikowane są jako konopie siewne Cannabis sativa, ale zawierają one bardzo wiele podgatunków. Równica pomiędzy konopiami siewnymi wykorzystywanymi w kuchni, a konopiami siewnymi zwanymi marihuaną (konopiami indyjskimi) polega na zawartości substancji psychoaktywnej THC (delta-9-tetrahydrocannabinol). W uprawie przemysłowej ważne jest, aby zawierały jak najwięcej błonnika, nasion i oleju, natomiast odmiany marihuany są modyfikowane tak, aby zawierały jak najwięcej THC. Badania dowodzą, że chociaż nasiona konopi mogą zawierać śladowe ilości tej substancji, to nawet 5-miligramowa dawka nie wywołuje efektów psychoaktywnych u pacjentów powyżej 68 kg. Aby przyjąć taką dawkę musielibyśmy zjadać ponad 2 kg siemienia konopnego dziennie.

Dokładne informacje na temat siemienia konopnego i zawartości składników odżywczych oraz przepisy można znaleźć w następujących źródłach:

David Wolfe - Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości. Vivante, 2015 (publikacja dostępna w naszym sklepie http://www.aleeko.pl/szukaj/?pn=super%C5%BCywno%C5%9B%C4%87).

K. Jones – Nutricional and Medicinal Guide to Hemp Seed. Kanada, 1995.