Tel: 602 490 100     |    Do darmowej dostawy zostało: 499,00 zł

Technologie stosowane w przetwórstwie surowców z rolnictwa ekologicznego

przetwory-z-ekologicznych-owocow-i-warzyw

Technologie przetwarzania dobiera się tak, by utrzymać tzw. „pierwotność produktu”,

tj. zachować w niezmienionym składzie zawartość witamin, węglowodanów, białek i składników mineralnych Stosowane są następujące metody przetwarzania i utrwalania:suszenie - kwaszenie, - marynowanie, - pasteryzacja.

Asortyment ekologicznych produktów przetworzonych, dostępnych na rynku krajowym jest bardzo szeroki – duże hurtownie oferują ponad 1500 produktów (w tym sporo z importu). Są to:

Dla przykładu warto przyjrzeć się jakimi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi charakteryzują się wybrane ekologiczne produkty przetworzone:

Przetwory warzywneowocowe:

- są bogatym źródłem cennych składników odżywczych i zdrowotnych, w tym: witamin, głównie: C, E, b-karotenu (prowitaminy A), składników mineralnych (makro- i mikro-elementów), pektyn i błonnika pokarmowego

- posiadają naturalną kwasowość, uniemożliwiającą rozwój mikroflory chorobotwórczej

- są dobrze przyswajalne przez organizm człowieka, podnoszą apetyt, przyspieszają wchłanianie pokarmów

- są niskokaloryczne

- są dostępne do spożycia przez cały rok

- SOKI – dodatkowo, oprócz powyższych własności - posiadają własności orzeźwiające, gaszą pragnienie

Przykłady walorów zdrowotnych soków ekologicznych

JABŁKOWY ·        wzmacnia mięsień sercowy,·        reguluje procesy trawienne,·        gasi pragnienie,·        polecany w profilaktyce przeciwnowotworowej
MARCHWIOWY ·        reguluje przemianę materii·        poprawia pracę wątroby i jelit,·        wzmacnia odporność organizmu,·        pomaga w schorzeniach oczu
MARCHWIOWO – JABŁKOWY ·        j.w.·        polecany w profilaktyce przeciwnowotworowej
POMIDOROWY ·        przeciwdziała miażdżycy,·        wzmacnia odporność·        polecany w zagrożeniach i chorobach nowotworowych

Wyróżniki jakości produktów ekologicznych

Skład produktów jest harmonijnie zbilansowany, tj. składniki ich znajdują się we właściwych, naturalnych proporcjach i połączeniach - najbardziej korzystnych dla zdrowia człowieka (produkty nie są „poprawiane” i „wzbogacane” przez inżynierów przemysłu rolno-spożywczego)

  • Zawierają więcej witamin, soli mineralnych, węglowodanów, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych

  • wytwarzane białka są wysokowartościowe

  • warzywa lepiej się przechowują (mniejsza zawartość wody)

  • posiadają wyższe parametry witalizujące (mierzone natężeniem emisji biofotonów).