Tel: 42 673 50 10 lub 787 056 687     |    Do darmowej dostawy zostało:  299,00 zł

10 domowych sposobów na podniesienie odporności

10 domowych sposobów na podniesienie odporności

O odporność należy dbać bez względu na porę roku, warto jednak zwrócić uwagę, że nasz organizm jest szczególnie narażony na infekcje w okresie jesiennym i zimowym. Oczywiście zawsze dobrym sposobem na wzmocnienie odporności jest stosowanie odpowiednich suplementów diety, ale warto również poznać inne sprawdzone sposoby.

Prezentujemy 10 domowych sposobów, które warto wykorzystać w walce z chorobami.

1. Zdrowa i zbilansowana dieta to podstawa
Rzecz jasna wzmacnianie odporności powinno się zacząć od wprowadzenia do codziennego życia odpowiednio zbilansowanej diety. Powinna ona być bogata w witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę E, potas, cynk, ale też w kwasy tłuszczowe omega-3. Dlatego właśnie warto do niej włączyć między innymi takie produkty, jak np.:
cebula
pomidory
cytrusy (pomarańcze, cytryny)
brokuły
orzechy
oleje
ryby (łosoś, makrela)
jaja
szpinak
mleko
papryka czerwona
fasola
winogrona
brukselka
natka pietruszki
jarmuż
kiszonki
jogurty


Odpowiednio zróżnicowany sposób odżywiania wpłynie pozytywnie na poprawę odporności i zwiększy szansę na wygrana walkę z niemal z każdą infekcją.

2. Acerola – idealna na odporność
Rewelacyjnym uzupełnieniem diety podnoszącej odporność będzie picie soku z aceroli, czy też dodawanie sproszkowanej aceroli do potraw. Acerola to owoc rosnący w krajach egzotycznych, który charakteryzuje się olbrzymią wręcz ilością witaminy C odpowiedzialnej za odporność. Trzy owoce wielkości niewielkiego pomidora w zupełności wystarczą na pokrycie dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy. Poprawa zdrowia gwarantowana.

3. Rozgrzewaj się od środka… zupą
Nie bez powodu ciepły rosół uchodzi za doskonałe lekarstwo na wszelkie infekcje. Bulion wykazuje właściwości zwiększające odporność, warto więc w okresie jesieni i zimy spożywać zupy przygotowane właśnie na nim. Warto dodać, że wsparcie dla układu immunologicznego będzie jeszcze większe, jeśli do potrawy dodamy trochę kurkumy czy imbiru. Smaczna i zdrowa kompozycja.

4. Czosnek do każdego dania
Wprawdzie czosnek nie posiada właściwości, które bezpośrednio podnoszą odporność organizmu, ale nie bez powodu nazywany jest „naturalnym antybiotykiem”. Czosnek wykazuje silne działanie bakteriobójcze i skraca czas trwania infekcji. Warto zatem spożywać go więcej – szczególnie w okresie zwiększonej aktywności bakterii i wirusów - by zminimalizować ryzyko cięższego przebycia choroby.

5. Umiarkowany wysiłek fizyczny
Utrzymanie organizmu w dobrej formie fizycznej wzmacnia odporność i skraca czas trwania infekcji. Dlatego właśnie warto regularnie wykonywać nawet niezbyt intensywne ćwiczenia, aby w przyszłości lepiej poradzić sobie z chorobą. Jednocześnie warto zauważyć, że wykonywanie zbyt ciężkich treningów może osłabić układ immunologiczny, należy więc zachować tu pewną ostrożność. Taką formą zrównoważonej aktywności mogą być krótkie biegi, czy nawet spacery na świeżym powietrzu.

6. Ograniczaj stres do minimum
Żyjemy w czasach, w których ograniczenie stresu nie zawsze jest możliwe, jednak dla własnego zdrowia warto go minimalizować. Stres osłabia organizm, a zatem drenuje naszą odporność. Warto w miarę możliwości jak najbardziej skrupulatnie planować swoje działania, by minimalizować ryzyko stresujących, nieprzewidzianych sytuacji. Powinno się również zminimalizować okoliczności, które potencjalnie mogą wywołać długotrwały dyskomfort.

7. Sauna na odporność?
Fantastycznym sposobem na poprawę odporności jest korzystanie z… sauny. Oprócz tego, że naprzemiennie nagrzewanie i chłodzenie organizmu hartuje ciało oraz poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, to dodatkowo niesie ze sobą cały szereg pozytywnych skutków zdrowotnych (np. niweluje stres). Z sauny można korzystać przez cały rok, nawet kilka razy w tygodniu.

8. Zdrowy sen…
W okresie, w którym może doskwierać nam obniżenie odporności, warto zwracać szczególną uwagę na długość i jakość snu, podczas którego organizm odpoczywa i regeneruje się. Niedobór snu może prowadzić do wielu szkodliwych zjawisk – w tym między innymi do obniżenia odporności organizmu. Jeśli więc możemy poświęcić nieco więcej czasu na spanie podczas zimy, to… po prostu to zróbmy.

9. Utrzymuj odpowiednią temperaturę w mieszkaniu
Upodobanie do zbyt wysokich temperatur w pomieszczeniach to bardzo zły nawyk, który może nie tylko obniżyć odporność, ale wręcz doprowadzić do infekcji. Nasz organizm może zostać niebezpiecznie wyziębiony, jeśli podczas chłodniejszych dni wychodzimy na dwór z ciepłego pomieszczenia. Temperatura pomieszczeń na poziomie 20-22 stopni Celsjusza jest w zupełności wystarczająca.

10. Używki
O szkodliwości papierosów czy nadmiaru alkoholu powiedziano już chyba wszystko. Substancje te nie tylko szkodzą, ale również obniżają odporność. Dla własnego dobra warto zrezygnować z piwa, drinków, czy papierosów. Ewentualnie, dla poprawienia odporności poleca się niewielką ilość czerwonego wina, czy też owocową nalewkę.
Infekcja wrogiem numer jeden
Za wszelką cenę warto unikać wszelkich infekcji i zwiększać swoją odporność najróżniejszymi sposobami. Odpowiednia dieta i nawyki zdecydowanie mogą poprawić stan zdrowia i sprawić, że choroby będą dla nas zdecydowanie mniej dokuczliwe.