Tel: 42 673 50 10    |    Do darmowej dostawy zostało:  280,00 zł

Kategorie

New

Olej z czarnuszki 500 ml Olvita

 76,50 zł

Dostępny

Producent: OlVita (Polska)
Dystrybutor: PPHU Maszyny i Przetwórstwo Nasion Oleistych Ol’Vita (Panków 2, 58-125 Pszenno)

Waga produktu: ok 0,925 kg Właściwości: Olej otrzymywany jest z tłoczenia wyselekcjonowanych nasion czarnuszki siewnej. Smak lekko gorzki, intensywny korzenny zapach. Barwa przechodząca od miodowej do ciemnobrązowej. Z uwagi na wysoką zawartość NNKT i fitosteroli olej z czarnuszki stosowany w diecie wpływa ...

Więcej
Do darmowej dostawy zostało:  280,00 zł

Dla zamówień poniżej 280 zł wysyłka już od 8,99zł

Waga produktu: ok 0,925 kg

Właściwości:
Olej otrzymywany jest z tłoczenia wyselekcjonowanych nasion czarnuszki siewnej. Smak lekko gorzki, intensywny korzenny zapach. Barwa przechodząca od miodowej do ciemnobrązowej. Z uwagi na wysoką zawartość NNKT i fitosteroli olej z czarnuszki stosowany w diecie wpływa korzystnie na nasz organizm przez pozytywny wpływ kwasów rodziny n-6, widoczny w schorzeniach układu krążenia, zwłaszcza miażdżycy, cukrzycy i otyłości, chorobach o podłożu zapalnym i alergicznym jak też obniżenie cholesterolu we krwi i zmniejszenie wchłaniania złego cholesterolu przez dobroczynne działanie fitosteroli.

Składniki:
Zawiera około 16% nasyconych kwasów tłuszczowych, około 58% kwasu linolowego, 25% kwasu oleinowego, poniżej 1% kwasu alfa-linolenowego, zawiera tez kwas ikozenowy i kwas ikozadienowy, witaminę E (tokoferole), witaminę A(karotenoidy), sterole, biotynę oraz mikroelementy.

Sposób spożycia:
Olej z czarnuszki używana jest jako główny składnik w terapiach aromatycznych – wycisza i pomaga znosić stresy, likwiduje zaburzenia snu. Zewnętrznie chroni przed poparzeniem słonecznym i zapewnia piękny koloryt skóry, przyspiesza gojenie się ran i wygładza skórę, łagodzi wszelkiego rodzaju alergie. W kuchni stosowany na zimno jako dodatek do sałatek, zup, sosów, twarogów, kasz itp. Nadaje korzenny smak. Stosowany bezpośrednio: 1-2 łyżeczek na dzień.

Opakowanie: 500 ml

Olej z czarnuszki wykorzystywany jest nie tylko w kuchni i kosmetyce. Wykazuje także działanie lecznicze. Dzięki właściwościom bakteriobójczym stosowany jest przy wrzodach żołądka, grypie jelitowej, refluksie, nieżycie żołądka i wrzodach dwunastnicy. Pomaga także w problemach z nadmiernymi gazami, wzdęciami i zatruciami pokarmowymi. Ponadto olej z czarnuszki obniża także glukozę we krwi, przez co chętnie sięgają po niego chorujący na cukrzycę. Jego właściwości polegające na niwelacji stresu antyoksydacyjnego świetnie sprawdzą się w przypadku osób, które mają problemy z ciśnieniem krwi i tętnem. Kluczowym zastosowaniem oleju z czarnuszki jest walka z chorobami układu oddechowego, dlatego olej z czarnuszki stosują osoby, którym dokucza alergia i astma. W kosmetyce wykorzystywany jest przede wszystkim w celu wzmocnienia paznokci i włosów, przyśpieszenia ich wzrostu, nadaniu połysku i zdrowego wyglądu

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Autor:

Maciej Głowacki – farmaceuta, absolwent Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, doktor nauk medycznych w zakresie zdrowia publicznego. Promotor medycyny komórkowej opartej o naturalne adaptogeny roślinne (substancje poprawiające funkcjonowanie organizmu) oraz zdrowego stylu życia z uwzględnieniem odżywiania opartego o produkty ekologiczne a także kontakt z przyrodą