Tel: 602 490 100     |    Do darmowej dostawy zostało: 499,00 zł

Ciekawostki

Technologie stosowane w przetwórstwie surowców z rolnictwa ekologicznego

Technologie przetwarzania dobiera się tak, by utrzymać tzw. „pierwotność produktu”,

tj. zachować w niezmienionym składzie zawartość witamin, węglowodanów, białek i składników mineralnych Stosowane są następujące metody przetwarzania i utrwalania: suszenie - kwaszenie, - marynowanie, - pasteryzacja.

 

Asortyment ekologicznych produktów przetworzonych, dostępnych na rynku krajowym jest bardzo szeroki – duże hurtownie oferują ponad 1500 produktów (w tym sporo z importu). Są to:

 

  • przetwory warzywne

  • owoce suszone, przetwory owocowe, soki

  • przetwory zbożowe, wypieki

  • nabiał i przetwory mleczne

  • produkty wegetariańskie, wegańskie

  • produkty dla osób chorych (np. na cukrzyce, celiatię)

  • zioła, przyprawy,

  • produkty z importu: np. oliwy, bakalie, cytrusy, kawy, herbaty.

 

Dla przykładu warto przyjrzeć się jakimi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi charakteryzują się wybrane ekologiczne produkty przetworzone:

 

Przetwory warzywne i owocowe:

- są bogatym źródłem cennych składników odżywczych i zdrowotnych, w tym:

witamin, głównie: C, E, b-karotenu (prowitaminy A), składników mineralnych (makro- i 

mikro-elementów), pektyn i błonnika pokarmowego

- posiadają naturalną kwasowość, uniemożliwiającą rozwój mikroflory chorobotwórczej

- są dobrze przyswajalne przez organizm człowieka, podnoszą apetyt, przyspieszają

wchłanianie pokarmów

- są niskokaloryczne

- są dostępne do spożycia przez cały rok

- SOKI – dodatkowo, oprócz powyższych własności - posiadają własności orzeźwiające,

gaszą pragnienie

 

 

Przykłady walorów zdrowotnych soków ekologicznych

 

JABŁKOWY

  • wzmacnia mięsień sercowy,

  • reguluje procesy trawienne,

  • gasi pragnienie,

  • polecany w profilaktyce przeciwnowotworowej

 

MARCHWIOWY

  • reguluje przemianę materii

  • poprawia pracę wątroby i jelit,

  • wzmacnia odporność organizmu,

  • pomaga w schorzeniach oczu

MARCHWIOWO – JABŁKOWY

  • j.w.

  • polecany w profilaktyce przeciwnowotworowej

 

POMIDOROWY

  • przeciwdziała miażdżycy,

  • wzmacnia odporność

  • polecany w zagrożeniach i chorobach nowotworowych

 

Wyróżniki jakości produktów ekologicznych

Skład produktów jest harmonijnie zbilansowany, tj. składniki ich znajdują się we właściwych, naturalnych proporcjach i połączeniach - najbardziej korzystnych dla zdrowia człowieka (produkty nie są „poprawiane” i „wzbogacane” przez inżynierów przemysłu rolno-spożywczego)

  • Zawierają więcej witamin, soli mineralnych, węglowodanów, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych

  • wytwarzane białka są wysokowartościowe

  • warzywa lepiej się przechowują (mniejsza zawartość wody)

  • posiadają wyższe parametry witalizujące (mierzone natężeniem emisji biofotonów).


« wróć